Eestlased avastasid enda jaoks Brasiilia imeravitseja

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud eestlased on enda jaoks avastanud maailma ühe tuntuima imeravitseja João de Deusi ehk Püha-Juhani, kes võtab abivajajaid vastu Brasiilia väikelinnas Abadianias.

Väidetavalt astmat, aidsi kui vähki raviva João juurde on tee leidnud ka paljud eestlastest patsiendid, vahendas ERR Uudised ETV saadet «Pealtnägija».

«Pealtnägijale» kinnitas rinnavähist paranemist 46-aastane sportlike eluviisidega ärinaine Tiiu. Naise sõnul talle palju elulootust ei antud, kuid pärast reisi ja nelja kuu pikkust viibimist Brasiilias on olukord muutunud.

«See protseduur käis meditsiiniliste kääridega läbi nina, kus ta surus hästi tugevasti seda haiget osa oma käte vahel ja nägin, kuidas ta võttis välja mingi tüki,» rääkis keemiaravist ja tavameditsiinist keeldunud Tiiu.

«Ma olen paranemas. Nii nagu João ehk Boss ütles, et kõik mis tuleb sinu juurde iseenesest, peab minema ära iseenesest, kuid võtab aega,» tõdes Tiiu.

Praeguseks ei ole Tiiu ainus eestlane, kes João imevõimetesse usub, sest Abadianias on käinud juba kümneid Eesti haigeid. Teiste seas on João juures käinud ka tehnikaülikooli professor ja kunagine Eesti NSV haridusminister Väino Rajangu, kellele tehti seal nähtamatu silmaoperatsioon.

«Järsku seal pikali olles tundsin, et lõigatakse niimoodi ülevalt alla ühte silma, siis teist silma. Ja järsku tundsin, et milleks mulle üldse need prillid. See lõikamise tunne oli täpselt nii, et keegi lauanoaga lõikab,» ütles Rajangu ja kinnitas, et pärast seda tal prille enam pikka aega vaja ei läinud.

Onkoloog Andrus Arak on imeravi suhtes skeptiline ja soovitab inimestel tõsiselt oma samme kaaluda. «Me püüame ikka inimest veenda ja selgitada, et meie ravimeetodid on põhjalikult uuritud ja varasemate meetoditega võrreldud ja nende efektiivsus tõestatud. Loomulikult ei suuda me kõiki inimesi veenda,» ütles Arak.

Igal aastal haigestub Eestis pahaloomulistesse kasvatajasse ligi 6000 inimest. Doktor Araku sõnul suudab tavameditsiin neist kahte kolmandikku edukalt aidata. Samas on igal aastal üha rohkem neid, kes oma pilgu alternatiivse ravi poole pööravad.

Araku kinnitusel ei saa kindlalt väita, et imeravitseja juures ei saa vähist paraneda, kuid tõestust sellele ei ole. «Praegu meil niisuguseid tõendeid pole ja veendumust pole ja kogu info on patsientide juttude põhjal ning videokatkete põhjal on raske öelda, millega tegemist on,» nentis Arak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles