Eesti keele õppeks kulunud raha sai tagasi 752 inimest

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Alates 2009. aasta jaanuarist on kõigil vähemalt 18-aastastel inimestel võimalik oma eesti keele õpingutele kulutatud raha tagasi saada, aasta jooksul on hüvitist välja makstud 752 inimesele kokku pea 3,2 miljoni krooni ulatuses.

Eesti keele õppe kulude hüvitamist rahastatakse kuni selle aasta lõpuni Euroopa Sotsiaalfondist, vahendas Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutuse Meie Inimesed pressiesindaja.

«Huvi eesti keele õpinguteks kulunud raha hüvitamise vastu on olnud kindlasti suurem, kui me aasta tagasi lootsime,» ütles sihtasutuse elukestva õppe üksuse juht Eduard Odinets. «Ainuüksi viimase nelja kuu jooksul on hüvitise taotlejate arv enam kui kahekordistunud.»

Enamus hüvitise taotlejatest on olnud naised, meeste osakaal on seni olnud kõigest 12 protsenti. Suurem osa olid sooritanud A2 taseme eksami, sellele järgnesid B1, B2 ja C1 taseme eksami sooritajad. Taotlejad olid valdavalt pärit Harjumaalt ja Ida-Virumaalt (vastavalt 54 protsenti ja 44 protsenti), vaid 2 protsenti olid teistest Eesti piirkondadest. Keskmine hüvitatud summa oli 4200 krooni.

Üheks õppekulude kompenseerimise tingimuseks on tasemeeksami sooritamine riiklikus eksami- ja kvalifikatsioonikeskuses. Hüvitist saab taotleda hiljemalt kolme kuu jooksul pärast tasemeeksami sooritamisest teadasaamist. Oluline on ka see, et õpe peab raha tagasi taotlemise ajaks olema läbitud ning õpet läbi viinud asutusel peab olema riiklik eesti keele koolitusluba.

Samuti ei tohi inimene kuuluda riigieelarvest hüvitise saajate hulka, kelleks on Eesti Vabariigi kodakondsuse taotlejad ning keeleinspektsiooni poolt tasemeeksamile suunatud ning eksami määratud tähtaja jooksul sooritanud inimesed.

Õpinguteks kulutatud raha saab tagasi kuni 6000 krooni ulatuses üks kord iga sooritatud eesti keele tasemeeksami kohta. See tähendab, et juhul kui igal
keeletasemel (A2, B1, B2, C1) sooritatakse tasemeeksam ning enne igat eksamit on keeleoskust raha eest täiendatud,  on võimalik õppekulude hüvitist saada kokku kuni 24 000 krooni.

Õppekulude hüvitamise avaldusi võetakse vastu kuni 2010. aasta 3. detsembrini. Hüvitisavaldus tuleb esitada sihtasutuse nimele, kuid vastu võtab avaldusi riiklik eksami- ja kvalifikatsioonikeskus. Hüvitis laekub taotleja kontole kahe kuu jooksul ja tulumaksu sellelt kinni ei peeta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles