Eksperdid annavad nõu: veeda 2010 hea tervise tähe all

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hea tervise jaoks on tähtis liikumine, olgu selleks kõndimine, hantlite tõstmine või siis jooga.
Hea tervise jaoks on tähtis liikumine, olgu selleks kõndimine, hantlite tõstmine või siis jooga. Foto: Caro / Scanpix

Walesis tegutsevad toitumisekspert Sue Worrall, kiropraktik Ben Mathew ja personaaltreener John Bruno annavad nõu, kuidas saabunud aasta hea tervise tähe all mööda saata.

Mulliga joogid minevikku

Worrall soovitas jätta sinnapaika kõikide gaseeritud jookide joomise ning vähendada tee ja kohvi joomist. Selle asemel peaks jooma päevas kaheksa kuni kümme klaasi puhast filtreeritud vett, kuid mitte kohe pärast einestamist.

Minevikku võiks jääda ka kiirtoit, valmistoidud ja toidu kaasa ostmine. Samuti toidud, mis sisaldavad palju suhkrut, soola ning kemikaale. Piiri peaks pidama ka küllastatud rasvadega – killuke võid on parem kui keemiat täis margariinid ja võided.

Lisaks tuletas Worrall meelde, et toiduaineid valides peaks lugema nende pakenditele trükitud infot. Kui säilivusaeg on väga pikk, siis pole ilmselt tegemist tervisliku tootega; kui sildil on mõni koostisaine, millest te midagi ei tea, siis on parem seda mitte suhu panna; kui pakendile on märgitud, et tegemist on rasvavaba või lahja tootega, siis võib üsna kindel olla, et seal on palju suhkrut ja vastupidi.

Tõuse toolilt ja liigu

Mathew soovitas saabunud aastal alustuseks kiropraktiku juures ära käia. Sellele lisaks võiks istuvat tööd tegevad inimesed oma selgroole aeg-ajalt puhkust anda ja regulaarselt püsti tõusta, sest istudes on selgroog suurema pinge all kui seistes või liikudes. Selja aitab terve hoida ka mõõdukas füüsiline koormus, näiteks 30 minutit kõndimist iga päev. Intensiivsema treeningu puhul peaks asja professionaaliga läbi arutama ja veenduma, et kõiki harjutusi, liikumisi ikka õigesti tehakse.

Alusta kohe

Bruno sõnul on kõige olulisem unistamine ja rääkimine lõpetada ning asja kallale asuda. Igaüks peaks mingil moel ikkagi sporti tegema, tuleb vaid leida meelepärane ala, millega jaksaks tegelda pikemat aega. Kindlasti ei tohiks alustaja võtta pähe seda, et tõsine treening on vaid jõusaalis hantlite ja kangide tõstmine.

Bruno soovitas sportimise ja tervisega tegelema hakates võtta pikaajalised sihid ja mõelda sellele, kuhu näiteks kümne aastaga jõuda tahetakse. Lisaks ütles treener, et kunagi pole liiga hilja alustada, kuid kõige parem on alustada kohe.

Soovitusi vahendas WalesOnline.co.uk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles