Ravimtaimed aitavad pakasele edukamalt vastu panna

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asjatundjad soovitavad neid taimeteesid organismi vastupanuvõime tõstmiseks.
Asjatundjad soovitavad neid taimeteesid organismi vastupanuvõime tõstmiseks. Foto: Peeter Langovits

Pakase ja gripilainetega kimbutav talv paneb proovile organismi vastupanuvõime, mille tugevdamiseks leiab hulganisti abimehi ravimtaimede seast.



Ravimtaimi kasvatav Tiiu Väinsaar peab parimateks turgutajateks nõgest, raudrohtu, kibuvitsamarju, aasristikut, astelpaju ja sellerit. «Suur vastupanuvõime tõstja on ka küüslauk, nii et üks küüs õhtul on omal kohal,» lausub ta.

Üks tuntud vahend haiguste eemal hoidmiseks on veel purpur-siilkübar ehk echinacea, mille tinktuuri võiks profülaktika mõttes tarvitada igal hommikul.

Täiesti omal kohal on hea tervise säilitamisel idandid ja võrsed. Väinsaar nimetab neid lausa tervislikuks roheliseks.

«Ostke näiteks hariliku lutserni ja mungoa seemneid, kasvatage neist õpetuse järgi idud ja sööge iga päev üks supilusikatäis,» annab ta nõu.

Kui külmetus juba kallal, siis tuleb ravimtaimed kiiremas korras appi võtta. Tõsise külmetuse puhul on tähtis end kohe üles soojendada ja selleks sobivad Väinsaare sõnul kõige paremini jalavann ja kruus kuuma raudrohuteed.

Palaviku korral leiab leevendust kas rohkest jõhvika-, mustsõstra-, astelpajumahla joomisest või siis angervaksast, pärnaõitest valmistatud teest, teesegudest.

Nohu ja isegi põsekoopapõletiku korral soovitab Väinsaar küüslauku kasutada. Tuleb võtta üks küüs, see peeneks hakkida ja valada üle kuuma veega. Segu peab tõmbama 15 minutit, seejärel tuleb see kurnata ja siis lonkshaaval ära juua.

Köha puhul aitavad männikasvud, teeleht, paiseleht, islandi samblik, pune, kassinaeris ja kõrge vägihein. Nagu palaviku puhulgi, on kauplustes müüa ka köha leevendavaid teesegusid, mida Väinsaar samuti soovitada julgeb.

Näiteks «Kuuma hinguse» taimetee sisaldab punet, vaarikalehti, männikasve, liivateid, kõrget vägiheina ja astelpaju lehti ning peaks köha korral mõjuma rögalahtistina.

Kurguvalu korral on aga taimedest parimad kassinaeris, hobumadar, iisop, raudrohi, saialill ning teekummel.«Jooge nendest tehtud teed ja kuristamiseks teha poole kangem tõmmis,» õpetas Väinsaar.

Näiteks «Härmatise aia» taimetee sisaldab purpur-siilikübarat, angervaksa, iisopit, kassinaerist. See teesegu on hea karedale kurgule ja nohusele ninale ning suurendab organismi vastupanuvõimet.

Tasub teada
•    Ravimtaimi ja neist tehtud taimesegusid saab osta looduskaupade poodidest ja apteegist.
•    Vaadake pakilt kindlasti «parim enne» kuupäeva ja ka seda, milline taim välja näeb.
•    Kvaliteetne taim peab olema säilitanud oma värvi ja lõhna, ainult sellisel taimel on toimeained olemas.
•    Võimalusel tarvitage ökoloogiliselt kasvatatud ravimtaimi.

Kuidas raviteed valmistada?

1 tl ürti tuleb valada üle 1 tassi keeva veega ja lasta 5-20 min. kaane all tõmmata. Seejärel kurnata tee läbi sõela ja juua soojalt. Turgutavat teed võib juua 1-2 tassi päevas. Ühte taime või segu võib tarvitada 1-2 nädalat, seejärel peaks valima uue.
 

Allikas: Tiiu Väinsaar
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles