Mozarti muusika aitab beebidel kiiremini kosuda

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mozarti muusika kuulamine rahustab lapsi.
Mozarti muusika kuulamine rahustab lapsi. Foto: AFP / Scanpix

Iisraelis tehtud uue uuringu tulemused viitasid asjaolule, et Mozarti muusika mängimine enneaegsetele lastele aitab neil kiiremini kasvada ning tugevaks saada.

Kahel järjestikusel päeval mängisid Tel Avivi Meditsiinikeskuse arstid enneaegsetele beebidele kord päevas 30 minutit 18. sajandi helilooja Wolfgang Amadeus Mozarti muusikat. Teise variandina ei mängitud muusikat üldse, vahendab

Livescience

.

Peale Mozarti kuulamist olid lapsed rahulikumad ning kulutasid seega vähem energiat võrreldes muusikat mittekuulanud tittedega. Kui beebide energiakulu on viidud miinimumini, vajavad nad kasvamiseks sellevõrra vähem energiat, suutes seega tunduvalt kiiremini areneda ning kaalus juurde võtta.

«Me ei tea täpselt, kuidas see muusika neid mõjutab, aga igatahes muudab see neid rahulikumaks ning vähem erutunuks,» seletas Tel Avivi Ülikooli teadlane Dror Mandel.

Kuigi uuringus osalenud laste arv oli väike, kinnitasid teadlased, et nende uuringu tulemused on statistiliselt tõsiseltvõetavad.

Kuna teadlased mängisid enneaegsetele lastele ainult Mozarti muusikat, ei oska nad praegu öelda, kas selline mõju võib ka teiste muusikapalade puhul ilmneda.
«Ma usun, et teiste heliloojate muusika mõjutab lapsi samuti, ent samas võib olla, et vaid Mozarti muusikal on selline eriline mõju,» selgitas Mandel.

«Mozarti muusika võib mõjutada ajukoore juhtimiskeskusi. Erinevalt Beethovenist, Bachist või Bartokist, on Mozarti muusikas väga palju korduvat meloodiat,» lisas Mandel.

Peagi plaanivad Iisraeli teadlased katsetada ka muu muusikaga. Üks uurimisrühma liikmeist soovitas kasutada räpp-muusikat, kuna see võib mõjuda samamoodi tänu sarnasele rütmile ja korduste sagedusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles