Uus hädaabipill võib päästa rasedusest ka päevi hiljem

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Šoti teadlased avastasid, et uus hädaabipill, ulipristaal-atsetaat, pakub kaitset rasestumise eest erinevalt levinud levonorgestreelist ka kaks päeva hiljem kui kolm päeva pärast vahekorda.

Hädaabipillides kasutatakse hormoone, mis kas ennetavad munaraku eraldumist munasarjast vahekorrale järgnevatel tundidel või takistavad selle pesastumist emakas, kirjutab BBC.

Teadlased testisid levonorgestreeli ja ulipristaali efektiivsust enam kui 1600 Suurbritannia, Iirimaa ja USA naise peal.

Levonorgestreeli võtnud naistest jäi 2,6 protsenti vaatamata hädaabipilli võtmisele rasedaks, ulipristaali puhul oli aga vastavaks protsendiks 1,8.

Palju väiksemas vaatlusaluste grupis, kes said hädaabipilli enam kui kolm päeva pärast vahekorda, ei esinenud ulipristaali puhul ühtegi rasestumist, samas kui levonorgestreeliga jäi kolm naist siiski rasedaks.

Kõrvaltoimete esinemissagedus oli mõlema ravimi puhul üldjoontes sama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles