Soovitus ülekaalulistele – kolige mägedesse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soovitus ülekaalulistele – kolige mägedesse
Soovitus ülekaalulistele – kolige mägedesse Foto: Photoshot/SCANPIX

Saksamaa Müncheni ülikooli teadlaste sõnul aitab mäestikupiirkonnas elamine ülekaalulistel kaalu langetada, ilma et nad peaks ranget dieeti pidama.

Teadlaste arvates aitab kaalulangusele kaasa mäestike hõre õhk, vähendades söögiisu ja kiirendades seedimist, kirjutab Live Science.

«Mäestikepiirkondades on vähem hapnikku, see aitab põletada energiat ka ilma raske füüsilise treeninguta. Samuti tekitab mäestikuõhk ülekaaluliste organismis rohkem leptiini, ainet, mis paneb tundma, et kõht on täis,» selgitasid uurijad.

Varasemad mäestiku-uuringud on tehtud heas vormis sportlaste peal. Saksa teadlased tahtsid teada saada, kas sama kehtib ka üsna viletsas vormis olevate ülekaaluliste kohta.

Selle teada saamiseks palkasid arst Florian Lippl ja ta kolleegid 20 meessoost ülekaalulist katsealust, kelle keskmine kehakaal oli 105 kilogrammi. Nad jälgisid katsealuseid tavapärases elus, kui palju nad sõid ja liikusid. Siis viidi katsealused kaheks nädalaks uurimiskambrisse, milles olevad tingimused vastasid kõrgmäestiku omadele. Katses osalenud oleks olnud nagu 2650 meetri kõrgusel.

Osalejatel ei olnud söömispiiranguid, kuid neil oli keelatud intensiivsed treeningud. Pärast kahe nädala pikkust katsetamist «kõrgmäestikus» läksid katsealused tagasi tavatingimustesse, kus neid jälgiti nelja nädala jooksul.

«Mäestikukatses osalenud kaotasid keskmiselt kehakaalust 3,3 kilogrammi. See ei pruugi just suur kaalukaotus olla, kuid see on ikkagi märgata, võrreldes algkaaluga,» selgitas Lippl.

Uurijad ei välistanud, et osa kaalulangusest saab kirjutada mäestikutingimustes söögiisu vähenemise arvele. Katsealused tarbisid päevas 734 kilokalorit vähem.

Teadlased jätkasid, et kaalulanguses võis suurt rolli mängida seedimise kiirenemine. Nende keha põletas rohkem energiat, ilma et oleks pidanud treenima.

«Meie organism sisaldab hormooni, mis kannab nime leptiin. See hormoon reguleerib söögiisu. Leptiini taseme tõusmine annab täiskõhutunde, selle hormooni vähenemine teeb näljaseks. «Mäestikus» olnud katsealustel näitas uuring leptiini taseme tõusu,» selgitasid teadlased.

Kuigi Lippl ja ta kolleegid ei ole kindlad, miks leptiini tase tõusis, arvavad nad selle põhjuseks olevat mäestiku hõredama õhu.

Mitmed varasemad uuringud on näidanud, et vähenenud hapnikusisaldusega keskkonnas hakkab keha rohkem leptiini tootma.

Teadlaste arvates oli huvitavaks faktiks see, et «mäestikus» kaalu kaotanud säilitasid sama kehakaalu nelja nädala jooksul, mil neid tavapärases keskkonnas jälgiti.

«Pärast seda uuringut soovitan oma ülekaalulistel patsientidel minna puhkama mägedesse, mitte mere äärde,» lausus Lippl.

Lippl ja ta kolleegid kavatsevad teha veel samalaadseid uuringuid, kuhu on kaasatud rohkem katsealuseid. Eesmärgiks on teha kindlaks, kas mäestikus pikaajaliselt elamine aitaks jäädavalt liigsest kehakaalust vabaneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles