Asjatundja: detox-tooted on jama

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keha ei vaja mürkidest vabanemiseks mingeid täiendavaid protseduure.
Keha ei vaja mürkidest vabanemiseks mingeid täiendavaid protseduure. Foto: Ferrari Press Agency / SCANPIX/FERRARI PRESS
Ehkki üha rohkem ilmub välja sõnaga «detox» reklaamitavaid tooteid ja protseduure, kinnitavad terviseasjatundjad, et keha saab endasse kogunenud mürkide kahjutuks tegemisega suurepäraselt ise hakkama.

Sõnaga «detox» reklaamitakse väga erinevaid asju äärmuslikest dieetidest spaa-protseduurideni, mis kõik peaksid eriliselt puhastavana mõjuma, kirjutab Healthday.

Arstide sõnul pole organismi puhastamiseks spetsiaalsete protseduuride ette võtmine aga sugugi vajalik.

USAs asuva Indiana ülikooli pediaatriaprofessor Rachel Vreeman kinnitab, et inimkehal on enda puhastamiseks omad meetodid. Mürkide kahjutuks tegemisega tegelevad mitmed organid, näiteks maks, neerud ja seedetrakt.

«Liigub müüte, nagu hakkaksid mürgid neisse organitesse kuhjuma. See pole üldse tõsi,» kinnitas Vreeman.

«Mürkidest puhastumise väljendit kasutatakse nii sageli, et inimesed arvavad, et peavad selleks midagi erilist ette võtma,» rääkis professor. «See viib selleni, et nad ei usalda oma kehasid. Aga su keha ei vaja erilisi puhastusprotseduure. Küll aga vajab keha seda, et sa saaksid piisavalt vedelikku ja sööksid tervislikku, tasakaalustatud toitu.»

Vreemani sõnul ei aita ka higistamine kehal puhastuda ning seetõttu pole saunas käimisel tervisele mingit tõestatult positiivset mõju.

Samas möönis professor, et mõned uuringud on näidanud, et saunas käimine langetas vererõhku, elavdas vereringet ja parandas südametööd, kuid seda vaid südamehaigetel ja kroonilise väsimuse käes kannatavatel inimestel. Samuti on hägusat tõestust leidnud oletus, et saun aitab kroonilist valu leevendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles