Anorektikute luuüdis on rohkem rasva

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anorektikute luuüdis on rohkem rasva
Anorektikute luuüdis on rohkem rasva Foto: LaPresse/Scanpix

USA Bostoni lastehaigla uuring näitas, et anoreksiat põdejate luuüdis on rohkem rasva kui tervetel inimestel.

Teadlased arvavad, et see võib olla nälginud keha katse püüda säilitada energiat ja soojust, kirjutab Sciencedaily.com.

USA arstide uuringus osales 20 anorektikut ja 20 tervet inimest. Katsealused olid teismelised tüdrukud ja noored naised, kelle keskmine vanus oli 16 eluaastat.

Uurijad tegid magnetresonantspildid (MRI) katsealuste luudest ja seal leiduvast luuüdist põlvede mõlemalt poolt. Radioloogid andsid siis tehtud piltide põhjal katsealuste luudele hinnangu.

Tulemused näitasid, et anorektikute luuüdis on märgatavalt rohkem rasva kui tervete katsealuste luuüdis. MRI piltidel oli liigse rasvaga luuüdi kollakas, terve luuüdi aga punakat värvi.

Uurijad kahtlustasid anorektikute puhul luuüdis rohkem rasva, kuna samalaadseid tulemusi on varem saadud hiirtega tehtud katsetes.

Inimuuringud näitasid ka seda, et anorketikute luud on väga haprad ja võivad kergesti murduda.

«Anorektikute luud nõrgenevad, kuna nälgimisest tingitud hormonaalsed muutused toovad kaasa luuüdi tüvirakkude asendumise rasvarakkudega,» selgitasid uurijad.

Tavapäraselt peaks need tüvirakud saama luumoodustusrakkudeks ehk osteoblastideks.

Uuringut juhtinud arsti Catherine Gordoni sõnul on anoreksiast tingitud luude nõrgenemine suur probleem eriti teismeliste seas.

Anoreksia on isutus, mille korral inimene sööb energiavajadusest vähem. Selle tagajärjeks on kõhnumine. Lühiajalise anoreksia põhjuseks võib olla haigus. Kestev anoreksia on sihipärane toitumiskäitumine, mis ilmneb enamasti teismelistel tütarlastel, kes soovivad olla saledad.  Kui anoreksiat ei ravida võivad tekkida rasked tervisekahjustused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles