Uuring: kanep soodustab psühhooside teket

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepitaimed.
Kanepitaimed. Foto: SCANPIX
Uuringust selgub, et pikaajaline kanepi suitsetamine soodustab hallutsinatsioonide, luulude ja psühhooside teket.

Austraalia teadlaste kanepiteemalises uuringus osales ligi 3100 noort, kelle keskmine vanus oli 20-aastat, kirjutab Healthday.

Selgus, et vastajaist 18 protsenti olid tarvitanud kanepit kuni kolm aastat, 16 protsenti neli kuni viis aastat ja 14 protsenti kuus või enam aastat.

Osalejate vaimset tervist uurides leiti, et 65 neist oli diagnoositud psühhoose (näiteks skisofreeniat) ning 233 inimest intervjueerides leiti, et neil esines vähemalt üks hallutsinatsioonide kogemise tunnus.

Uurijad leidsid, et vaimne tervis oli seotud sellega, kui kaua osalejad kanepit tarvitanud olid.

Uuringut juhtinud John McGrath Queenslandi vaimse tervise uuringute keskusest ütles, et noortel, kes olid kanepit suitsetanud üle kuue aasta, oli võrreldes mitte kunagi suitsetanutega kaks korda suurem tõenäosus psühhoosi tekkeks. Samuti said nad luulude sümptomite mõõtmise testis neli korda rohkem punkte

McGrath lisas, et mida pikemat aega kanepit tarvitatud oli, seda tõenäolisemalt esines osalejatel psühhoose.

Uurijate sõnul on vaimsete häirete ja kanepi suitsetamise seosed keerukad – näiteks leidsid nad, et juba lapsena hallutsinatsioone kogenud osalejad olid kanepit kauem ja sagedamini suitsetanud, suurendades seega psühhooside tekke tõenäosust veelgi.

Miks kanep psühhooside teket soodustab, ei osanud uurijad öelda, vaid tõdesid, et teema vajab edasist uurimist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles