Muundatud kartul toidulauale ei jõua

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geneetiliselt muundatud kartul saabub Euroopasse.
Geneetiliselt muundatud kartul saabub Euroopasse. Foto: Urmas Nemvalts

Põllumajandusmministeeriumi toiduohutuse asekantsler Toivo Nõvandi sõnul ei jõua geneetiliselt muundatud tärklisekartul, mille kasvatamiseks Euroopa Komisjon eile loa andis, eestlaste toidulauale.

«2. märtsil 2010 on Euroopa Komisjon vastu võtnud otsuse lubada Euroopa Liidus kasvatamiseks ja tööstusliku tärklise tootmise (näiteks paberi) eesmärgil geneetiliselt muundatud kartul Amflora, milles on muudetud mugulate tärklise koostist. Kuna tegemist on tööstuslikul eesmärgil kasutamiseks mõeldud geneetiliselt muundatud kartuli turule lubamisega, siis eestlaste toidulauale see ei jõua,» kinnitas Nõvandi.

Asekantsler lisas, et Eestis võib samuti hakata kasvatama seda geneetiliselt muundatud tärkliserikast kartulit, kuid kuna Eestis tärklist ei toodeta, siis tõenäoliselt puudub tootjatel huvi selle vastu.

Keskkonnaministeeriumi looduskaitseosakonna nõunik Liina Eek lisas, et vastavalt loa taotlusele ei lähe see kartul nn vabamüüki igaühele kontrollimatult kasvatamiseks. Kartuli turustamise eest vastutav firma sõlmib iga kasvatajaga otselepingu, millega garanteeritakse, et kogu toodang ostetakse üles ning talumees ei pea minema toodangut müüma turule.

Tegu on spetsiifilise tootega, milles tärklisesisaldus on muudetud - tavalises tärklises on 85 protsenti amülopektiini ning 15 protsenti amüloosi (need on tärklise erinevad vormid, esimene on keerulisema ehitusega kui teine), muundatud kartulist saadud tärklises on see suhe vastavalt 98:2. «See kartul ei kõlba süüa ning seega peaks olema välistatud ka see, et mõni talumees kuritahtlikult rikub lepingut sellega, et ei müü oma toodangut firmale, vaid viib selle turule. Seda kartulit lihtsalt ei sööks keegi,» märkis Eek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles