Uuring: iPhone tekitab sõltuvust

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
iPhone
iPhone Foto: Techdigest.tv

Standfordy Ülikoolis tehtud uuring kinnitas, et Apple'i nutitelefon iPhone võib tekitada sõltuvust.


Uuring viidi läbi 200 tudengi seas, kellest 70 protsenti olid telefoni omanud vähem kui aasta, kirjutab Livescience.

Pea 85 protsenti iPhone'i omanikest kasutas oma telefoni kellana, 89 protsenti kasutas seda äratuskellana. 75 protsenti inimestest tunnistas, et nad jäävad koos telefoniga magama ning 69 protsenti ütles, et nad unustavad hommikul kodust väljudes pigem rahakoti kui iPhone'i.

Kui tudengeil paluti hinnata oma sõltuvust telefonist, leidis 10 protsenti, et nad ei saaks ilma telefonita mitte kuidagi hakkama. 34 protsenti vastanuist asetas ennast viiepalli skaalal neljale, kus üks tähistas täielikku sõltumatust ning viis täielikku sõltumist. Vaid 6 protsenti leidis, et nad ei sõltu telefonist absoluutselt.

Neist, kes tunnistas, et nad ei ole telefonist sõltuvuses, leidis 32 protsenti, et nad võivad ühel päeval siiski sõltlasteks saada.

15 protsenti vastanuist leidis, et iPhone on neid muutnud meediasõltlasteks, 30 protsenti nimetas telefoni aknaks maailma, 25 protsenti leidis, et see on ohtlikult ahvatlev ning 41 protsenti leidis, et nende iPhone'i kadumine oleks tragöödia.

«Kõige šokeerivam, mis intervjuudest välja tuli, oli see, kuidas inimesed ennast oma iPhone'iga samastasid. Ei samastatud otseselt selle objektiga, ent kuna telefon sisaldas tohutult palju personaalset informatsiooni, sai sellest justkui vaimupikendus ning sotsiaalse elu elamise vahend. See justkui on osake nende identiteedist,» seletas Stanfordi antropoloogiaprofessor Tanya Luhrmann.

Tudengid ei näinud ennast iPhone'i omanikena, vaid  iPhone on otsekui osake neist. Pea neljandik vastanuist leidis, et see telefon on kui nende aju või keha pikendus.

Esines tendents, et mõned uuringus osalenud inimestasid oma iPhone'e ning kohtlesid neid teistest elektroonikaseadmetest erinevalt.

Näiteks kolm protsenti tudengeist ütles, et nad ei luba kellelgi teisel enda iPhone'i katsuda, kolm protsenti olid oma telefonile nime pannud, üheksa protsenti oli oma telefoni silitanud ning kaheksa protsenti tunnistas, et nad on mõelnud, et nende iPod on iPhone'i peale armukade.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles