Uuring: kaks last on tervisele parim

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
20 looduses veedetud minutit annavad uut energiat.
20 looduses veedetud minutit annavad uut energiat. Foto: SCANPIX
Norra ja Briti teadlaste põhjalik uuring näitas, et ehkki lapsevanemaks saamine teeb tervisele head, kehtib see väide vaid seni, kui peres on kaks last.

33 aasta jooksul 1,5 miljonit norrakat uurides leiti, et emaks või isaks saamine vähendab mitmeid terviseriske (muuhulgas vähi, südamehaiguste ja alkoholismi tõenäosust), kirjutab Telegraph.

Paraku oli see seos selgelt näha vaid siis, kui peres oli kaks last.

Ühe lapse vanematel ja neil, kel üldse järeltulijaid polnud, oli suurem tõenäosus pea kõigi uuringus hõlmatud terviseprobleemide, eriti alkoholismi, tekkeks. Ühe lapsega või lastetutel naistel esines sagedamini õnnetustest saadud traumasid ning vereringe- ja südameprobleeme, samas kui lastetud mehed ja ühe lapse isad kannatasid keskmisest suurema tõenäosusega hingamisteede- ja kopsuhädade käes.

Teadlaste arvates võib põhjus peituda selles, et need inimesed pööravad tervise eest hoolitsemisele vähem tähelepanu.

Ka suurte perede vanematel oli kõrgendatud risk mitmete haiguste tekkeks – ilmselt seetõttu, et paljude laste eest hoolitsemine põhjustab stressi. Nelja lapse emadel esines keskmisest sagedamini emakakaelavähki ning suurte perede isad sattusid sagedamini õnnetustesse ja langesid vägivalla ohvriks. Samas põdesid paljulapselised emad harvem rinnavähki.

Eelnevale tuginedes teatasid uurijad, et vanemate tervise seisukohast optimaalseks laste arvuks on kaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles