Beebimassaaž aitab saja häda vastu

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastemassöör ja väikelaste võimlemistreener Triinu Spriit kinnitab, et beebi masseerimine aitab nii tervist tugevdada kui lapse ja vanema vahel usalduslikku suhet luua.
Lastemassöör ja väikelaste võimlemistreener Triinu Spriit kinnitab, et beebi masseerimine aitab nii tervist tugevdada kui lapse ja vanema vahel usalduslikku suhet luua. Foto: Liis Treimann

Lastemassöör Triinu Spriidi sõnul toetab massaaž beebi arengut, tugevdab immuunsüsteemi ning aitab luua emotsionaalset sidet lapsevanemaga.


Kuna massaaž soodustab lapse õiget arengut, võib sellega alustada kohe pärast tita sündi. Esimese kolme kuu jooksul tähendab see ainult silitamist, seejärel võib Spriidi sõnul hakata kasutama juba tugevamaid võtteid.

Massööri ja võimlemisõpetaja sõnul on tita mudimine kui imerelv kõigi hädade vastu. Massaaž parandab lapsel oma keha tunnetust ja tugevdab ka immuunsüsteemi. Masseerimine stimuleerib lümfi liikumist, suurendades jääkainete eritumist, mis võivad organismis kuhjuda ning aja möödudes vaevusi põhjustada. Ka aitab massaaž lihtsamalt toime tulla kergemate tõbedega, nagu köha ja nohu.

Lähendab last ja vanemat


«Massaaž aitab luua sidet vanematega – selle käigus õpitakse üksteist tundma. Masseerimise ajal beebi reaktsioone jälgides saab alguse suhtlemine, mis aitab kaasa emotsionaalse kiindumuse tekkele,» rääkis Spriit, kelle sõnul võib emotsionaalne side lapse ja vanema vahel alguse saada ja kesta tänu suhtlemisele massaaži ajal, sest see kasvatab usaldust ja lähedust.

Lapse esimestel elukuudel aitab regulaarne massaaž leevendada seedehäireid – kõht läheb pehmemaks. Peale selle on massaaž hea lihaspingete puhul – vastavalt vajadusele see kas teeb käsi-jalgu tugevamaks või hoopis lõdvestab neid.

Hammaste tulles aitab näo- ja igememassaaž. Keha mudimine on abiks ka söömisel – vahetult enne imetamist stimuleerib see beebi seedesüsteemi, nii et tal tekib isu.

Massaaž toob beebile ka parema une – see lõdvestab lihaseid ja soodustab hapnikurikka vere ringlust. Uni tuleb kergemini, kuna beebi hingab sügavamalt ning omastab rohkem hapnikku.

«Pärast massaaži vajub laps harilikult pikka sügavasse unne, seega on kõige parem kogu keha ja eriti nägu masseerida enne õhtust uneaega, aga võib vabalt teha ka päevasel ajal,» kirjeldas Triinu Spriit.

Beebidel on käed ja jalad sageli jahedad. Osalt on see tingitud siseorganite kiirest arengust, mis nõuab suuremat verevarustust. Kuna tita on enamasti horisontaalses asendis, ei jõua kätesse-jalgadesse alati piisavalt verd. Massaaži ajal kiireneb Spriidi sõnul vereringe ning veri liigub takistuseta kogu kehas ringi, viies toitaineid ja hapnikku ka kõige kaugematesse punktidesse.

Alustades soovitas massöör käia kas või korra juhendaja juures, et kätte saada õige tunnetus. «Tihtipeale tehakse kas liiga tugevasti või liiga õrnalt. Lastel on vaja just keskmise tugevusega massaaži,» seletas Spriit.

Alati ei tohi masseerida


Massaaži ei tohi teha kõrges palavikus lapsele või kui last on hiljuti vaktsineeritud. Beebit ei tohi masseerida ka kohe pärast söötmist; vahe peaks olema umbes poolteist tundi, kuni toit on ära seedinud.

Imikumassaaži võiks väikelaste võimlemistreeneri sõnul teha nii kaua, kuni laps veel maas püsib. Kui laps juba käpuli liikuma hakkab, kipub ta eest ära minema. «Laps on avastanud uue liikumisviisi ja ta põrutab vanema eest minema. Vahepeal võib lasta tal mängida ja siis saab jällegi edasi teha,» rääkis Spriit.

Kuidas beebit õigesti masseerida

•    Massaaži ei tohiks hakata tegema unisele ega näljasele lapsele. Näljane beebi hakkab näomassaaži ajal tissi otsima.
•    Nii ema-isa kui ka beebi peaksid olema heas tujus. Vanema halva tuju tunneb laps kohe ära.
•    Massaaž võiks kesta 20–25 minutit.
•    Esimestel kordadel ei pruugi saada tervet keha korraga masseerida, selle võiks päeva peale ära jaotada.
•    Masseerida tuleks alati südame suunas – ülespoole tugevamate, allapoole nõrgemate liigutustega.
•    Alustada võiks jalgadest, liikuda edasi keha juurde ning seejärel võtta käed. Kõige viimaseks võiks jätta selja ja pepu, kuna laps ei pruugi kõhuli asendis väga pikalt püsida.
•    Kõige keerulisem on masseerida tita käsi – seda tehes tuleks üks käsi vabaks jätta, et tita saaks selle soovi korral suhu pista.
•    Rinnamassaaži võib teha lihtsalt silitades.
•    Kõhuringe tuleks teha kellaosuti suunas.
•    Tähelepanu köitmiseks võib kasutada näiteks mänguasju.
•    Kui beebi nahk pole kuiv ja on ilus, ei ole vaja kasutada õlisid ega kreeme. Kui aga midagi kasutada, siis tuleks silmas pidada, et need oleksid naturaalsed ja säilitusaineteta.
•    Talk ei ole hea – see ummistab poore ja lapse nahk ei saa hingata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles