Iga kümnes DNA-testitud mees pole oma lapse isa

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koos lapsehoolduspuhkusele jäävate meeste arvuga kasvaks ka sooline võrdõiguslikkus, usub sotsiaalministeerium.
Koos lapsehoolduspuhkusele jäävate meeste arvuga kasvaks ka sooline võrdõiguslikkus, usub sotsiaalministeerium. Foto: SCANPIX

Aastas tehakse Eestis isaduse tuvastamiseks paarsada DNA-testi, millest paarikümnel juhul on tulemus negatiivne ehk iga kümnes testitud mees ei ole oma lapse isa.


Eestis isaduse tuvastamise teste tegeva kohtuekspertiisi instituudi DNA-eksperdi Gunnar Tasa rääkis

Õhtulehele

, et seda ei saa aga laiendada kogu ühiskonnale ja väita, et iga kümnes isa Eestis pole oma lapse tegelik isa: «Meie juurde jõuavad ikkagi need inimesed, kellel on kahtlus või kes on testile saadetud kohtumäärusega.»

«Julgemad väidavad, et iga kolmas mees kasvatab võõrast last, tagasihoidlikumad pakuvad, et iga kümnes,» möönis mittetulundusühingu Isade Eest juhatuse liige Urmas Pardane.

Pardane lisas, et mehele tähendab käopojast teadasaamine tema sõnul mitte lihtsalt šokki - tunne on, et kogu tema maailm kukub kokku: «Mehe kõige suurem hirm ongi, et laps ei ole tema oma, ja selline mõte käib vähemalt korra läbi iga mehe peast.»

Ühe variandina näeks Pardane, et kõigile vastsündinutele tehtaks DNA-test: «See oleks vajalik ka selleks, et kui lapsel avalduvad mingid geneetilised haigused, on tõde tema tegelike vanemate kohta väga oluline.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles