Uue gripi vaktsiini ülejääki ei taha keegi

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue gripi vastane vaktsiin Celvapan aegub septembris
Uue gripi vastane vaktsiin Celvapan aegub septembris Foto: Priit Simson

Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna nõunik Martin Kadai rääkis täna Kuku raadiole antud intervjuus, et Eestis on 250 000st sisse ostetud doosist alles umbes 150 000 doosi uue gripi vaktsiini ning selle edasine saatus pole veel täpselt teada.


Kuigi kahe erineva tootja vaktsiini ülejääki on pakutud nii Maailma Terviseorganisatsioonile kui ka tootjatele endile, peab ilmselt lootma kas maailma lõunapoolkera riikide vajadustele või siis sellele, et vaktsiin kasutatakse ära tuleval sügisel.

Maailma Terviseorganisatsioon teatas Kadai sõnul, et tal on vaktsiini osas ülejääk ja Eesti pakutud doonorabist ei olda huvitatud. Tootjatele ei saa tema sõnul samuti juba välja ostetud vaktsiine tagastada, kuid alles tootmises olevate koguste üle käivat maailmas läbirääkimised.

Eesti on pakkunud vaktsiini ka teistele riikidele, kuid seni pole keegi suurt huvi üles näidanud. Praegu panustab Eesti Kadai sõnul lõunapoolkera riikidele, sest seal gripihooaeg vastupidiselt põhjapoolkera riikidele just algab.

Üheks võimaluseks jääb veel see, et vaktsiin kasutatakse pikema aja jooksul siiski Eestis ära. Meil saadaval olev Celvapan aegub Kadai sõnul alles septembri lõpus ja teise tootja vaktsiin Pandemrix hoopis 2011. aasta septembris.

Kokku kulutas Eesti riik pandeemilise gripi vaktsiini soetamiseks 35 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles