Bakteritapja triklosaan võetakse vaatluse alla

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

USA toidu- ja ravimiamet (FDA) uurib seepide, hambapastade ja paljude teiste toodete antibakteriaalse koostisainena kasutatava triklosaani ohutust.


USA kongressi liige Edward Markey nõuab triklosaani kasutamise ranget piiramist, kuna selle aine efektiivsuse ja potentsiaalse kahjuliku toimega - eriti lastele - seostub palju murettekitavaid küsimusi, kirjutab 

Reuters

.

Markey nõuab triklosaani kasutamise keelamist seepides ja vedelseepides, lastele kasutamiseks mõeldud toodetes ning toodetes, mis on määratud toiduga kokku puutuma.
FDA teatel pole aga mingeid tõendeid selle kohta, et triklosaan võib inimestele ohtlik olla.

Samas ei salanud organisatsioon, et üks loomadega läbi viidud uurimus on näidanud, et see aine võib mõjutada hormonaalset regulatsiooni ning et mitmed laborikatsed on näidanud, et bakteritel võib kujuneda triklosaani suhtes resistentsus - analoogselt sellega, kuidas bakterid suudavad kohaneda antibiootikumidega.

Samas on teised uurimused näidanud, et triklosaani suhtes kujuneva resistentsuse kohta pole looduses mingeid tõendeid. Vaatamata sellele kavatseb ka keskonnakaitse agentuur kiirendada oma planeeritud triklosaani uurimist.

Sarah Janssen loodusressursside kaitse nõukogust ütles, et avalikkusel on õigus teada, et niinimetatud antibakteriaalsed tooted ei ole enam tavalisest seebist ja veest nakkuste ennetamisel efektiivsemad ning võivad olla pikemas perspektiivis tervisele ohtlikud.

Paljud eksperdid on tunnistanud, et triklosaani sisaldav seep ei aita tavalise seebiga võrreldes kuigi palju paremini baktereid maha pesta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles