Ministeerium arutab apteekrite soovi digiretsept ajutiselt peatada

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homne sotsiaalministeeriumi otsus võib paberretseptid uuesti tagasi tuua.
Homne sotsiaalministeeriumi otsus võib paberretseptid uuesti tagasi tuua. Foto: Peeter Langovits

Süsteemi tõrgete tõttu sulgeti täna tunniks ajaks digiretsepti kasutamine arstidele ning homme toimub sotsiaalministeeriumis arstide ja apteekrite esindajate koosolek, kus otsustatakse, kas pikendada digiretseptile üleminekutähtaega või panna digiretsept ajutiselt seisma.


«Eesti Apteekrite Liidu seisukoht on, et tuleks peatada digiretseptide väljakirjutamine senikaua, kuni on lahendatud riigipoolsed puudused selles süsteemis,» rääkis Eesti Apteekrite Liidu esimees Kai Kimmel

Med24

-le.

«Tänase seisuga, kus üle 50 protsendi retseptidest on ikka veel paberil ja samal ajal räägime digisüsteemi ülekoormusest, ei ole ju mõeldav rääkida mingist paberretsepti lukku löömisest,» lisas liidu esimees.

Sotsiaalministeeriumi e-tervise osakonna juhataja kohusetäitja Pille Kink ütles, et hetkel analüüsitakse süsteemi jõudluse probleeme nii rakenduse kui majutuse vaatenurgast. Kink tunnistab, et eriti suure koormuse korral on võimalik digitaalsete retseptide koostamine arstidele kinni keerata.

Küsimusele, kas ministeerium on ehk hanke ebatäpselt koostanud ning pole osanud nõudeid prognoosida, vastas Kink, et digiretsepti süsteemi rakenduse loomisel ning majutuse hanke korraldamisel on lähtutud ühtsetest mittefunktsionaalsetest nõuetest süsteemi tööle.

Kink lisas, et hanke käigus esitatud nõuded, nagu mitu arsti või apteekrit süsteemi pöörduvad, mitu retsepti aastas kirjutatakse jne vastavad hetke olukorrale.

Riik oli süsteemi puudustest teadlik juba märtsi alguses, kui see teema oli arutelul haigekassa nõukogus. Haigekassa seisukoht oli, et arstid peaks peatama digiretseptide väljakirjutamise, kuid sotsiaalministri seisukoht oli, et arstid peaksid jätkama süsteemi kasutamist, isegi kui see ei toimi täismahus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles