WHO soovitab kopsuhaigetel toas püsida

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsupilved Islandil purskama hakanud vulkaani kohal.
Suitsupilved Islandil purskama hakanud vulkaani kohal. Foto: SCANPIX

Maailma tervishoiuorganisatsioon (WHO) soovitab kopsuhaigusi põdevatel inimestel praegu õueskäimist vältida, kuna Islandi vulkaanipurske järel õhku paiskunud tuhk võib nende tervist ohustada.

Astmaatikud ja kopsuemfüseemi põdejad peaksid eriti ettevaatlikud olema siis, kui praegu atmosfääri kõrgemates kihtides ringlev tuhk maapinnani jõudma hakkab, kirjutab Telegraph.

WHO esindaja Chris Epsteini sõnul võivad mõned vulkaanilise tuha osakesed sügavale kopsudesse tungida. «Kui tuhk maapinnale jõuab, võib see tervist mõjutada,» sõnas ta.

«Hingamisteede haigustega inimesed, näiteks astmaatikud ning emfüseemi ja bronhiidi põdejad peaksid nende osakeste sissehingamist vältima. Nad peaksid oma rohud ja inhalaatorid valmis panema,» soovitas Epstein.

WHO esindaja rõhutas, et teade puudutab kopsuhaigeid ning ülejäänud inimestel pole vaja tuha eest tuppa peituda.

Inglismaa tervisekaitseagentuur toetas seda mõttekäiku, teatades, et maani jõudvate tuhaosakeste kontsentratsioon on tõenäoliselt väike ning need ei tohiks tõsist kahju tekitada.

Ometi soovitab agentuur kõigil tuppa minna, kui väljas peaks toimuma midagi, mis võib tuhaga seotud olla. Tuhaosakeste sissehingamisele viitavad silmade ärritus ja sügelemine, vesine nina, kuiv köha või valus kurk ning ka väävli-, happe- või mädamunahais.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles