Uuring: 70 protsenti ostjaist eelistab kodumaist toitu

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rimi pani Eesti liha müüki pärast puhkenud skandaali.
Rimi pani Eesti liha müüki pärast puhkenud skandaali. Foto: Mihkel Maripuu

Konjunktuuriinstituudi uuringust selgub, et 70 protsenti Eesti inimestest eelistab kodumaist toodangut, kuid tihtipeale on kodumaise ja välismaise kauba eristamine poes raske, kui mitte võimatu.


Kodumaise toidukauba eelistajaid oli mullu 70 protsenti, 28 protsenti olid ükskõikseid ja vaid 2 protsenti eelistas importkaupa.

Kodumaiseks liigitavad ostjad sellise kauba, mis valmistatud Eestis kohalikust toorainest. Tervelt 9 küsitletud tarbijat 10st oli hädas toidukauba päritolu väljaselgitamisega kaupluses. Üheks põhjuseks on liig väike kiri pakendil, kuid paljudel juhtudel pole võimalik sellelt päritolumaad ja tootjat üles leidagi.

Kodumaise toidu hindasid küsitletud värskeks, tervislikuks ja usaldusväärseks. Rõhutati ka selle harjumuspärast maitset.

Konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing ütles, et olulise osa toidukaupade käibest on alati andnud kodumaine toodang, kuid kaubavalikus on palju ka importi ja see peabki nii olema, et ostjal oleks valikuvõimalus.

Josingu sõnul võiksid ettevõtjad rohkem taoliste uuringutega tutvuda, siis jääks ära sellised PR-ämbrid nagu Rimi hiljutine lihaskandaal.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ütles, et on väga hea, et kodumaise kauba eelistus ostjate hulgas püsib. Ta avaldas arvamust, et kui küsitlus oleks nüüd tehtud, oleks kodumaise toidu eelistus emotsioonide toel veelgi suurem olnud. Ühtlasi tänas ta Rimit, mille kohaliku värske liha müügilt kõrvaldamise otsus aitas tõsta selle populaarsust.

Seeder osutas ka kaubaketi oma märgi all müüdavate toodete anonüümsusele, mis võimaldab kaubandusele tugevama positsiooni suhtlemisel tootjate ja tööstusettevõtetega. Ta lisas, et see on probleemiks kogu Euroopas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles