Liigne suhkrutarbimine suurendab südamehaiguste riski

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkur.
Suhkur. Foto: SCANPIX

Rohke suhkrutarbimine ei tee mitte ainult paksuks, vaid võib suurendada ka südamehaiguste riski, tõstes triglütseriidide taset veres ning alandades nn hea ehk HDL-kolesterooli hulka.


«Nii nagu rasvarikas toit võib tõsta triglütseriidide ja kolesterooli hulka, võib suhkru tarbimine mõjutada neidsamu lipiide,» ütles üks uurimuse korraldajatest dr Miriam Vos Emory meditsiinikoolist

Reutersile

.


Magusainete lisamine valmistoitudele ja jookidele on viimaste aastakümnete jooksul teravalt suurendanud ameeriklaste igapäevaselt tarbitava suhkru ja kalorite hulka. Samas pole liigse suhkrutarbimise mõju vererasvade tasemele varem põhjalikult uuritud.

Teadlased küsisid 6000 täiskasvanu käest, mida nad söövad, ning seejärel jaotasid nad gruppidesse suhkrutarbimise ja kolesteroolitaseme järgi. Keskmiselt tuli 16 protsenti inimeste päevasest kalorite hulgast söökides-jookides sisalduvast suhkrust.

Kõige enam suhkrut tarbinud inimeste puhul selgus, et nad said päevas toidu ja jookidega 46 teelusikatäit suhkrut, samas kui kõige väiksema suhkrutarbimisega grupis oli selleks koguseks vaid 3 teelusikatäit.

Ameerika südameühingu andmetel põhjustab liigne suhkrutarbimine rasvumist, diabeeti, kõrget vererõhku ning võib olla lõpuks ka südamehaiguste ja südamerabanduse põhjuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles