Omega-3 rasvhapped võivad vähendada käärsoolevähi riski

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Värske uurimuse järgi võib kalaõli ja omega-3 rasvhapete söömine vähendada käärsoolevähki haigestumise riski.


Loomadel läbi viidud uurimused ja paar väikest katset inimestega on näidanud, et kalaõli manustamine võib võidelda põletikuga ning aidata ennetada vähki. Samas polnud suuremate inimgruppide toitumist vaadelnud uurimused siiani üheseid tulemusi andnud, kirjutab

Reuters

.

Et asja täpsemalt uurida, võtsid dr. Sangmi Kim ja tema kolleegid Põhja-Carolina keskonnatervise teaduste rahvuslikust instituudist vaatluse alla polüküllastumata rasvhapete tarbimise ja käärsoolevähi riski omavahelise seose 1503 valge ja 369 afroameerika päritolu inimese seas.

Teadlased leidsid, et valgete seas oli kõige enam omega-3 rasvhappeid tarbinute risk haigestuda käärsoolevähki kaks korda väiksem kui neil, kes said neid kasulikke rasvhappeid kõige vähem.

Kui valgeid ja mustanahalisi vaadeldi koos, oli suurema omega-3 rasvhapete tarbimise tulemuseks samuti vähenenud vähirisk; mustanahaliste vaatlusaluste puhul eraldi ilmnes aga huvitavl kombel hoopis vastupidine seos, mida teadlased pigem juhuslikuks pidasid.

Samuti selgus uurimusest, et inimesi, kes said toidust rohkem omega-6 kui omega-3 rasvhappeid, ohustas suurem käärsoolevähi risk, kuigi omega-6 rasvhapete tarbimine iseenesest riski ei mõjutanud.

Lisaks kalaõlidele leidub omega-3 rasvhappeid näiteks kreeka pähkli õlis ja linaseemneõlis ning ka rohelistes lehtköögiviljades. USAs saavad inimesed toidust reeglina rohkem omega-6 rasvhappeid, mida leidub palmiõlis, sojaõlis ja päevalilleõlis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles