Helilained leevendavad hambaarsti-hirmu

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heli- ja elektrilaineid edastav seadeldis kaotab hambaarsti-hirmu.
Heli- ja elektrilaineid edastav seadeldis kaotab hambaarsti-hirmu. Foto: SCANPIX

Hirm hambaarsti ees võib peagi minevikku jääda – on loodud seadeldis, mis suudab patsientide aju mõjutades neid rahustada.

USA neuroteadlaste loodud seade kannab nime NuCalm ning suudab väidetavalt ka väga äreva inimese sügavalt lõõgastuma panna, kirjutab Daily Mail.

Kraniaalse elektroteraapilise stimulatsiooni (CES) tehnikal põhinev NuCalm koosneb generaatorist ja kõrvaklappidest ning saadab ajusse rahustavaid heli- ja elektrilaineid.

Viie minuti möödudes aeglustuvad patsiendi ajulained piirini, mida seostatakse sügava lõõgastumise, mediteerimise ja unega. Lisaks kannavad patsiendid protseduuri ajal tumedaid prille ja võtavad tabelti kujul GABA-nimelist ajukemikaali, mida leidub mitmetes käsimüügis olevates toidulisandites.

Kliinilised katsed on näidanud, et kraniaalne elektroteraapiline stimulatsioon aitab tõhusalt võidelda näiteks unetuse, kroonilise ärevuse ja traumajärgse stressiga. Arvatakse, et meetod soodustab heaolu ja lõõgastumisega seotud ajukemikaalide serotoniini ja dopamiini vabanemist.

Hiljuti USAs tehtud katse näitas, et hambaravi ajal CES-meetodiga mõjutatud patsiendid näitasid üles vähemalt poole vähem ärevuse sümptomeid.

Inglismaal Londonis töötav hambaarst Mervyn Druian ütles, et NuCalmi seade viib patsiendid une alfa-tasandile – seisundisse, mis ilmneb une ja ärkveloleku vahepeal. Ta tõi seadme positiivsete omadustena välja, et see toimib mõne minuti jooksul ega avalda kõrvalmõjusid

«Patsiendid on ärkvel ja suudavad mu häälele vastata, aga nad ei tunne pinget ega ärevust. Kokkuvõttes on see mõju võimas. Olen näinud, kuidas närvilise iseloomuga patsiendid täiesti lõõgastunuks jäävad,» kirjeldas Druian.

22-aastane Briti neiu Sophie Takis ütles NuCalmi kasutamise kogemust kirjeldades, et kogu ta keha lõõgastus. «Tavaliselt paneb puuri hääl mind võpatama, aga seekord olin nii rahulik, et see ei häirinud mind,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles