Eestis on suitsetajate hulk kolme aastaga veidi vähenenud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetaja.
Suitsetaja. Foto: AFP / Scanpix

Eestis on suitsetajate arv kolme aastaga veidi vähenenud, kuid tubakatoodete tarbijate osakaal on Eestis endiselt Euroopa Liidu keskmisest kõrgem, selgub neljapäeval avalikustatud üle-euroopalisest Eurobaromeetri uuringust.

Eestis suitsetas mullu 32 protsenti üle 15-aastasest elanikkonnast, samas oli 2006. aastal läbiviidud samalaadse uuringu andmetel suitsetajaid 33 protsenti.

Euroopa Liidus keskmiselt on suitsetajaid 29 protsenti üle 15-aastasest elanikkonnast.

Uuring näitab, et kolme aastaga kasvas Eestis suitsetamise maha jätnud inimeste hulk. Kui 2006. aastal oli suitsetamise maha jätnud 18 protsenti, siis mullu oli selliseid inimesi 21 protsenti üle 15-aastastest.

Samas vähenes kolme aastaga nende inimeste hulk, kes ei ole kunagi suitsetanud. 2006. aastal oli selliseid inimesi Eestis 49 protsenti, mullu aga 47 protsenti elanikest.

Kuigi Eestis on suitsetajate osakaal EL-i keskmisest kõrgem, tõmbavad Eesti elanikud päevas vähem suitsu kui teised eurooplased. Euroopa Liidu suitsetajatest elanikud tõnmbavad päevas keskmiselt 14,4 sigaretti, Eestis aga 13,3 sigaretti. Päevane suitsukogus on kõige suurem Küprose elanikel - 21,7 sigaretti ja kreeklastel - 21,4 sigaretti. Kõige vähem tõmbavad sigarette päevas Rootsi suitsetajad - 10,1.

Eestis on üks kõrgeim vesipiipu suitsetanud inimeste osakaal. 33 protsenti vastanutest ütles, et nad on suitsetanud vesipiipu. Euroopa Liidu liikmesriikidest oli selliseid inimesi rohkem vaid Lätis - 34 protsenti. Euroopa Liidus keskmiselt on vesipiipu suitsetanud 12 protsenti inimestest.

Närimistubakat on proovinud kümme protsenti Eesti elanikest (EL-is keskmiselt kuus protsenti) ja nuusktubakat neli protsenti Eesti elanikest (EL-is keskmiselt kolm protsenti).

Euroopa Liidus on kõige rohkem suitsetajaid Kreekas - 42 protsenti üle 15-aastasest elanikkonnast. Bulgaarias suitsetab 39, Ungaris 38, Lätis 36, Hispaanias 35, Austrias 34 ning Poolas ja Prantsusmaal 33 protsenti inimestest. Eestiga samal tasemel on Küpros, kus suitsetab 32 protsenti täiskasvanutest.

Kõige vähem suitsetajaid on Rootsis - 16 protsenti elanikest. Soomes suitsetab 21 protsenti ning Portugali 23 protsenti elanikest.

Uuringufirmad küsitlesid mullu oktoobris üle 15-aastasi inimesi kõikjal Euroopa Liidu liikmesriikides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles