Milline pettumus! Hommikukohv on kasutu!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas kohvi joomine ikka teeb hommikuti erksamaks?
Kas kohvi joomine ikka teeb hommikuti erksamaks? Foto: SCANPIX

Sajad ja tuhanded inimesed väidavad ka Eestis, et vajavad hommikuti enese «käimalükkamiseks» vähemalt üht tassitäit head ja kanget kohvi. Verivärske uuring väidab aga, et tegemist on vaid võõrutusnähtudega ning mingit ergutavat toimet kohvil pole.

Bristoli ülikoolis tehtud uuringus osales kokku 379 meest ja naist, kes 16 tunni jooksul enne katset polnud joonud ühtegi tassi kohvi ega muud kofeiini sisaldavat jooki. Katse alguses pakuti neile kas kofeiiniga  või kofeiinivabu jooke ning mõõdeti siis nende erksust ja tähelepanuvõimet.

Selgus, et palju ja sageli kohvi joovatel inimestel oli välja kujunenud omalaadne tundetus kofeiini ergutavale toimele. Kohvijoojad tundsid end küll kohvitassi joomise järel ärksamana, kuid uurijate hinnangul vaid seetõttu, et said kätte oma igapäevase kofeiiniannuse.

Umbes pool katsealustest ei joonud kohvi üldse või tarbis seda vaid väga vähe, teine pool rühmast aga keskmises või isegi väga suures koguses. Seejärel paluti kõikidel katsealustel kirjeldada oma enesetunnet. Lisaks sooritasid katsealused mitmeid teste, mille käigus mõõdeti nende mälu, erksust ja tähelepanuvõimet. 

Need inimesed, kes olid harjunud iga päev väga palju kohvi jooma ja jõid katse ajal kofeiinivaba kohvi, kurtsid väsimuse ja algava peavalu üle. Need, kellele katse käigus pakuti kohvi, selliste hädade üle ei kaevanud.

Uurijate hinnangul toobki hommikune kohvijoomine kohvisõbra vaid tagasi tema tavapärasesse «normaalseisundisse». Teisisõnu- kui pikka aega kohvita vaevlema pidanud kohvisõber väidab, et kohv muudab teda erksamaks, on need tegelikud kõige tavalisemad võõrutusnähud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles