Kaalukergitajad: suitsust loobumine ja kliimaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
50 protsendil ülekaalulistest naistest on kaalutõusu põhjuseks vähene liikumine ja liigsed kalorid.
50 protsendil ülekaalulistest naistest on kaalutõusu põhjuseks vähene liikumine ja liigsed kalorid. Foto: SCANPIX

Miks suitsetamise mahajätmine kaalu suurendab? Miks keskikka jõudes kehakaal tõusma kipub? Neile ja paljudele teistele küsimustele saab vastuse professor Pertti Mustajoki raamatust «Ülekaal-teavet paksusest ja kaaluhoidmisest»

Suitsetamine kulutab päevas 70 kilokalorit

Üleminekuikka jõudnud naistel pole kaalu langetamine enam nii kerge kui nende 20. eluaastates sookaaslastel. Viljakas eas naised kulutavad menstruaaltsükliga igas kuus päris palju energiat, nüüd seda kulu enam ei ole. Keskmiselt võtab iga naine kliimaksiperioodil juurde 10 kilogrammi, väidab Mustajoki.

Nikotiin suurendab energiakulutust umbes 6 protsenti. Suitsetamise mahajätmise järel energiakulutus sama palju ka väheneb, seega jääb päevane energiavajadus ligi 70 kilokalori võrra väiksemaks.

Kui ülejäänud harjumused jäävad endiseks, toob see kaasa umbes kahekilogrammise kaalutõusu, nendib Mustajoki. Suitsetamise lõpetamisega võivad muutuda ka teised harjumused. Näiteks võib toit hakata ühtäkki palju paremini maitsma, mis toob kaasa toidukoguste suurenemise ja kehakaalu tõusu.

Mõõdukas napsitamine tüsenemist ei põhjusta

Raseduse ajal tõuseb kehakaal umbes 10 kilo ja see on täiesti normaalne. Samas võib kaal suureneda rohkemgi. Rootsis tehtud uuringus jälgiti 1400 naise kaalumuutust raseduse ajal ja järel. Naisi kaaluti raseduse ajal ja aasta pärast sünnitust. Keskmiselt oli nende kehakaal suurenenud pooleteise kilo võrra. 14 protsendil naistest oli kaal tõusnud üle 5 kilogrammi.

«Arvukatest uuringutest võib järeldada, et mõõdukas alkoholipruukimine ei põhjusta tüsenemist,» nendib professor Pertti Mustajoki.

Soomes uuriti aastatel 1982-1997 enam kui 20 000 inimesel toitumis- ja liikumisharjumuste kõrval ka alkoholi tarvitamist. Selgus, et vähem tüsedad olid mehed, kes pruukisid 1-3 restoranimõõdus jooki ja naised, kes pruukisid 4-9 drinki nädalas. Neil, kes jõid üle 10 mõõtühiku nädalas, oli ülekaalu 40-50 protsenti rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles