Punase liha söömine polegi kahjulik?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Rohket punase liha tarbimist on seni seostatud suurema südamehaiguste riskiga, kuid värskete uuringute järgi ei ohusta südant mitte töötlemata punase liha, vaid hoopis lihatoodete - vorstide ja sinkide sage söömine. 

Harvardi ülikooli teadurid analüüsisid 20 liha ja lihatoodete tarbimist käsitlevat uuringut, kirjutab Ameerika Südameassotsiatsiooni väljaanne Coronation.

Leiti, et igapäevaselt 50 grammi lihasaadusi tarbinud inimestel suurenes südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise risk tervenisti 42 protsenti. Teise tüübi diabeeti haigestumise risk suurenes viiendiku võrra.

Üllatuslikult aga selgus, et punase töötlemata liha ja sellest valmistatud toitude tarbimine ei seostunud haiguseriskide suurenemisega. Tõenäoliselt põhjustavad sellist erinevust lihale töötlemise käigus lisatavad sool ja nitritsoolad, oletavad uurijad. Ka liha valmistamisviisid (hautamine, grillimine jne.) võivad mõjutada lõpptulemust.

Vaatluse all oli kokku 1,2 miljonit meest ja naist kümnest eri riigist. Katsealustest 24 000 põdes mõnd südame-veresoonkonna haigust, 2300-l oli olnud ajurabandus ning 11 000 põdes diabeeti. Uuringute kokkuvõttest selgus ka, et töötlemata punase liha tarbimine ei suurendanud ajurabanduse riski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles