Heas lasteaias käinud lapsed on koolis edukamad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikeses lasteaiarühmas käinud lapsed saavad hiljem koolis edukalt hakkama
Väikeses lasteaiarühmas käinud lapsed saavad hiljem koolis edukalt hakkama Foto: SCANPIX

Lapsed, kes on käinud heas lasteaias, kus kogenud õpetajad nende arengu eest igakülgselt hoolt kannavad, saavad teismelistena koolis keskmisest tunduvalt paremini hakkama ja neil on ka käitumisega seotud eeliseid, selgus USAs tehtud värskest uuringust.

USA teaduskeskuses Early Child Care Research Network tehtud uuring näitas, et lasteaialastel oli edasises elus teisigi eeliseid. Lapsed, kes enne kooli veetsid lasteaias pikki tunde, olid teismeeas impulsiivsemad ja riskialtimad kui nende valdavalt kodus kasvanud eakaaslased.

Uuringust selgus, et iga kümme lisatundi nädalas, mis 3-4-aastasena sai lasteaias veedetud, lisas nooruki käitumisele impulsiivsust 15-aastasena. Riskialtimat käitumist mõjutas lapsena lasteaias veedetud aeg vähem.

Uurijate sõnul on üllatav, et seos lasteaias veedetud tundide ja impulsiivse käitumise vahel ilmnes veel aastaid pärast lasteaias käimist. Samuti oli üllatav, et selline seos tuli ilmsiks kõikides ühiskonnaklassides ja väga erineva sissetulekuga peredest pärit noorukite seas.

«Impulsiivselt käituv nooruk on riskialdis, loominguliselt mõtlev, armastab uusi väljakutseid, on alati valmis katsetama midagi uut. Kõik need impulsiivse käitumise aspektid annavad noorukile tulevikus tööturul rea eeliseid,» nentis New Yorki Perekonna ja Töö Instituudi president  psühholoog Ellen Galinsky,

Samas tuleb lasteaias veedetud tundide arvu kõrval analüüsida selle aja kvaliteeti, rõhutas üks uuringu läbiviijaid, Londoni Birkbecki ülikooli psühholoogiaprofessor Jay Belsky.

Laste arengule on tema sõnul kõige kasulikumad väikesed rühmad, kus nendega tegelevad kogenud pedagoogid ning kus nad teadmiste kõrval omandavad ka sotsiaalseid oskusi, sealhulgas väga tähtsat enesekontrollioskust.

Kahjuks langeb vaid väga vähestele lastele õnn käia sellistes rühmades, selgus uuringust. 1364-st uuringus vaadeldud lastest käis 60 protsenti lasteaiarühmades, mida võis hinnata hindega «kehv» või «keskpärane». Vaid 16 protsenti lastest käis lasteaiarühmades, mida uurijad hindasid hindega «väga hea».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles