Kooskudumise päevale jõudsid isegi hollandlannad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koos emaga kudumispäevale tulnud viiekuusest Joosepist saab ema sõnul kindlasti kuduja.«Tal on huvi juba täiesti olemas!»
Koos emaga kudumispäevale tulnud viiekuusest Joosepist saab ema sõnul kindlasti kuduja.«Tal on huvi juba täiesti olemas!» Foto: Artur Sadovski

Täna tähistas mitukümmend kudumishuvilist nii Eestist kui Hollandist Tallinnas Tammsaare pargis suure lõngakasti juures juba neljandat korda rahvusvahelist kooskudumise päeva. Päeva jooksul kogutud lõngavaru kavatsevad hobikudujad annetada hooldekodudele.

«Täna saab üheskoos kududa peaaegu igas maailma riigis,» ütles ürituse peakorraldaja Terje Võrk. «Tahame selle üritusega näidata, et kudumine pole harrastus, mida ainuüksi kodus kapi taga teha võib, vaid et kududa võib igal ajal ja igas kohas. Ühtlasi soovisime näidata, et eesti käsitöö on tunduvalt mitmekesisem kui Müürivahe tänaval turistidele müüdavad kudumid ja et kudumine pole pelgalt kesk- ja vanemaealiste hobi,» lisas Võrk.

Tema sõnul muutub kudumine kui harrastus Eestis üha populaarsemaks. «Kui vaadata käsitööhuviliste foorumite külastajaid, siis neid on igas vanuses ja noori tuleb aina juurde. Ka paljud tuntud eesti naised on tunnistanud, et kudumine on neile meeldivaks ajaviiteks. Kahju, et keegi neist täna kohale tulla ei saanud,» märkis Võrk.

Kõige kuumemaks trendiks on tema sõnul praegu Haapsalu sall. «Läänemaa pitsimustrid on jõudnud juba Ameerika Ühendriikidesse ja koguvad seal kõvasti populaarsust. Neid leidub igasuguseid, lihtsamatega saavad ka algajad kudumishuvilised edukalt hakkama.»

Lõngamood liigub aga tema sõnul naturaalsuse suunas. «Moes on kõik, mis on naturaalne ja ehe: lamba-, alpaka-, meriinovillased lõngad,» selgitas Võrk.

Kudumispäevale otse Hollandist

Kudumispäevaks valiti Võrgu sõnul just tööpäev, et ka need naised, kes nädalavahetuseks tavaliselt pealinnast maale sõidavad, saaksid üritusest osa võtta.

Kudumishuviliste seas on internetisuhtlus Võrgu sõnul väga levinud. «Ka Tallinna koos kudumise päeva kohta levitasime infot meie populaarsemates internetifooumites kullaketrajad.net ja isetegija.net . Maailma üks populaarsemaid käsitöö harrastajaid koondav foorum on www.raverly.com, kus tegutseb koguni mitu Eestit ja eesti käsitööd tutvustavat rühma.»

Viimasest foorumist said Tallinna kooskudumise päeva kohta infot ka hollandlannad Carla Meijsen ja Hilly van der Sluis.

«Otsustasime linnapuhkuse ühendada kudumispuhkusega,» naeris Mejsen. «Tulime Tallinna suurema rühmaga, mittekudujad läksid vanalinnaga tutvuma, aga meie otsustasime kuduma tulla.»

«Internet on kudujatele suurepärane võimalus üksteisega tuttavaks saada,» lisas Võrk. «Kui siis kord ka päriselus kokku saadakse, selgub, et on nii palju ühiseid huvisid ja jäädaksegi reaalselt suhtlema.»

Pea kõik kudumispäevale tulnud huvilised olid kaasa võtnud kodus liigseks osutunud lõngatokke, lõnga annetasid ka käsitöötarvikute kauplused «Liann Lõngad» ja «Hobipunkt».

«Kudujatel jääb sageli lõnga üle, kas on pisut liiga palju ostetud või selgub, et lõng ikka ei meeldi. Üleliigsed lõngavarud tahame kinkida mõnele hooldekodule, meil on Põlvamaal paar väga head kontakti juba olemas,» ütles Võrk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles