Vuvuzela'd võivad levitada haigusi ja kahjustada kuulmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstide sõnul riskivad vuvuzelasid puhuvad jalgpallihuvilised enda ja kaasinimeste tervisega
Arstide sõnul riskivad vuvuzelasid puhuvad jalgpallihuvilised enda ja kaasinimeste tervisega Foto: SCANPIX

Briti uurijad manitsevad jalgpallifänne populaarseid plastist vuvuzela-pasunaid staadionile kaasa võtmast ja kasutamast, sest neid puhudes võivad edasi kanduda ka mitmesuguseid haigusi tekitavad bakterid ja viirused.

«Haigusrisk on väga suur, sest vuvuzela''sid puhutakse rahvast täis staadionidel. Lisaks on Lõuna-Aafrikas praegu talvine külmetushaiguste ja gripi hooaeg, mis on eriti soodne periood haiguspuhangute tekkeks,» ütles uudisteagentuurile Associated Press vuvuzela''sid uurinud Londoni Hügieeni ja Troopikameditsiini Kooli arst Ruth McNerney.

Tema sõnul levivad haigusi tekitavad bakterid ja viirused vuvuzela'sid puhudes palju hõlpsamini edasi kui nuusates või köhides. Ka Lõuna-Aafrika Pretoria ülikooli patoloogia osakonna uurija Maggi Soeri hinnangul on haiguste levimise risk kõrge. «Risk on seda suurem, kui mitu inimest puhub ühte ja sama pasunat ja annab neid käest kätte edasi,» lisas ta.

Tema sõnul on vuvuzela'del veel üks kahjulik mõju jalgpallifännide tervisele: nimelt kahjustavad need kuulmist. Seda tõendas ka Pretoria Ülikoolis hiljuti tehtud uuring.
«Kindlasti tuleks staadionile jalgpallimängu vaatama minnes varustada end kõrvatroppidega,» soovitas Soer.

Vuvuzela''de ohtudest tervisele on teavitanud lisaks Associated Pressile ka Rootsi meditsiiniväljaanne Dagens Medicin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles