Pärast treeningut tasub piima juua

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuma ilmaga ostetakse janu kustutamiseks kõiksugu jooke ja külma jäätist.
Kuuma ilmaga ostetakse janu kustutamiseks kõiksugu jooke ja külma jäätist. Foto: SCANPIX

Pikka aega on arvatud, et ränga treeningu järel tuleks tarbida antioksüdante sisaldavaid vitamiinipreparaate, parandamaks lihaste verevarustust ja kiirendamaks nende taastumist, ent mitmed uuringud on tõestanud, et paremini turgutab väsinud lihaseid hoopis tavaline lehmapiim, kirjutab ajakiri Kunto Plus.

Hiljuti  USAs tehtud uuringust selgus üllataval kombel, et väärtuslikku C-vitamiini, seleeni, tsinki, magneesiumi ja karoteene sisaldavad ja apteekides kalli hinnaga müüdavad toidulisandid on terviseportlasele treeningujärgseks taastumiseks täiesti kasutud.

Veelgi enam - need pigem pidurdavad lihaskiududesse intensiivse treeningu ajal tekkinud mikrotraumade paranemist, sest kontsentreeritud vitamiinid ja mineraalained hakkavad omavahel «võistlema.»

Uuringus said katsealused nelja nädala jooksul iga treeningu järel vitamiine- ja mineraalaineid sisaldanud toidulisandit ning mõõtmistulemustest selgus üks-üheselt, et nende lihaste tundlikkus hoopis suurenes.

Uuring äratas USAs taas diskussiooni teemal, kas organismile hädavajalike toitainete kontsentreeritud kujul tarbimine on kõige tervislikum. Uurijad soovitavad pigem toituda võimalikult mitmekülgselt ja läbimõeldult, et kõiki vajalikke vitamiine ja mineraalaineid saaks igapäevase toiduga.

Nii selgus teisest USAs läbiviidud uuringust, et portsjon kaerahelbeid koos rasvatu piimaga kiirendas lihaste treeningust taastumist paremini kui spordijook. Kuigi nii spordijoogid kui ka kaerahelbed koos piimaga taastasid katsealuste treeningus kulutatud glükogeenivarud, oli piima ja kaerahelveste koosmõju efektiivsem, kiirem, aga kindlasti ka tervislikum ja tervisesportlase rahakotile soodsam.

Suurbritannia Loughborough Ülikoolis tehtud uuring aga tõestas, et võrreldes tavalise vee ning süsivesikuid ja elektrolüüte sisaldava spordijoogiga on piim parem treeningu ajal tekkinud janu leevendaja.

Ametlike toitumissoovituste kohaselt peaks igapäevasest toidust saama 22 vitamiini ja mineraalainet. Kolm klaasi piima annavad vähemalt 10 protsenti 18 tähtsa toitaine igapäevasest vajadusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles