Kas tühja kõhuga treenimine «põletab» tõepoolest rasva?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki enne hommikueinet tehtud jooksuring põletab hästi rasva, ei tohiks tühja kõhuga treenida sagedamini kui kord nädalas.
Ehkki enne hommikueinet tehtud jooksuring põletab hästi rasva, ei tohiks tühja kõhuga treenida sagedamini kui kord nädalas. Foto: SCANPIX

Tühja kõhuga sporti tehes põletab keha rohkem rasva, selgus Suurbritannia Birminghami Ülikoolis tehtud uuringust. Siiski soovitavad uurijad piirduda ühe tühja kõhuga tehtud treeninguga nädalas, sest kõhule ja puusadele kogunenud rasvakihist sel moel treenides lahti ei saa.

Birminghami ülikooli teadlased jälgisid kümnekonna klubi profijalgrattureid, kel tuli kolm korda nädalas pikemalt sõita ning  seejärel – tund pärast treeningu lõppu – läbida sprint, vahendas Eesti Rahvusringhääling. Pooltel sportlastest lubati sprindi eel süüa, ülejäänuil mitte. Ehkki sportlased, kellel treeningu eel süüa ei lubatud, olid tugevat pingutust nõudnud sprindis küll aeglasemad, põletasid nad teise katsealuste rühmaga  võrreldes rohkem rasva ja vähem süsivesikuid.

«Tühja maoga treenides on adrenaliin kõrgel ja veresuhkru tase madal,» selgitas ajalehele Huffington Post  Belgia Leuveni Ülikooli spordipsühholoogia professor Peter Hespel.  «Seetõttu põletavadki lihased rohkem rasvhappeid.»

Intensiivne liikumine tühja kõhuga sunnib tema sõnul lihaseid paremini glükoosi omandama ning treeningu järelmõju- intentiivsem rasvapõletus- kestab kuni kuus tundi. Hespeli sõnul võib tühja kõhuga treenimisest olle kasu isegi diabeetikutel, kes saaksid nõnda veresuhkru taset paremini kontrolli all hoida.

Bostoni Tuftsi ülikooli ülekaalulisust ja ainevahetust uuriva labori juht Andrew Greenberg aga vaidleb kolleegile vastu. «Tühi kõht võib küll sundida organismi intensiivsemalt rasva põletama, kuid see on lihastes sisalduv rasv, mis põleb. Protsess ei pruugi hõlmata kogu keha rasvkudet, millest enamus asub kõhupiirkonnas. Puusadele ja tuharatele ladestunud rasva saab põletada intensiivsema treeninguga ja treeninda tuleb kaua ja palju, et tulemused silmaga näha oleksid,» nentis ta.

«Teadus selgitab praegu seda, mida targad jooksjad alati teadnud on,»  ütles Briti Loughborough ülikooli sporditeaduste professor Ron Maughan. Ka tema meelest on kasulik treeningu-eelsest toitumisest loobuda – kuid üksnes aeg-ajalt.

«Nädalas üks intensiivsem, pikem jooksutreening enne hommikusööki õpetab keha rohkem rasva põletama. Aga kogu ülejäänud aja tuleks enne treeningut suurel hulgal süsivesikuid tarbida, et jätkuks jaksu tõsisemat trenni teha.»

Teised asjatundjad on veelgi skeptilisemad ja soovitavad tühja kõhuga üldse mitte treenida.

«Minu arvates on hommikusöögi-eelne treening väga halb idee,» ütles Ney Yorki Mount Sinai haigla spordimeditsiini ekspert  Alexis Chiang Colvin. Suure pingutuse ja energiavaeguse tõttu langev veresuhkur võib tema sõnul viia peapöörituseni, suurendada vigastusteohtu ning ülepea jaksab inimene tühja kõhuga ikkagi vähem trenni teha. Nii tuleks enne trenni süüa kas või üksainus banaan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles