Norras avati turistidele ainulaadne jäätunnel

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norras avati juuni lõpus turistidele ainulaadne jäätunnel.
Norras avati juuni lõpus turistidele ainulaadne jäätunnel. Foto: Klimapark 2469

Norra kõrgemate mägede piirkonnas Lomis avati läinud kuu lõpus maailmas ainulaadne jäätunnel, mis on kuni augusti lõpuni lahti ka turistide jaoks.

Jäätunnel asub pea 2500 meetrini küündival Galdhøpiggeni mäel 1840 meetri kõrgusel ja mahutab mitmeid tubasid, kus eksponeeritakse iidsetest jääkihtidest leitut, väikse auditooriumi ning jääst valmistatud taieste väljapaneku kohti.

Kirjelduse järgi võimaldab tunnelis kõndimine saada aimu tuhandete aastate tagusest ajast. Näha on aja jooksul ladestunud jääkihte ning jäätunnelit uurinud arheoloogide avastatud leide, muu hulgas on välja pandud üks 3200 aastat vana nahkking. Kunstihuvilised saavad vaadata Norra kunstniku Peder Istadi spetsiaalselt tunneli jaoks tehtud jääinstallatsioone.

Tunnel on huviliste jaoks lahti 22. augustini ja iga päev korraldatakse giidi juhtimisel ringkäike. Need kestavad ligi kolm tundi ja täiskasvanule maksab pilet 300 Norra krooni, perepilet on 700 krooni ( 580 ja 1350 Eesti krooni).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles