Uneuurija: põhjamaalane talub kuni 27-kraadist kuumust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uneapnoega võib kaasneda kopsupõletik.
Uneapnoega võib kaasneda kopsupõletik. Foto: SCANPIX

«Põhjamaalaste jaoks on kriitiliseks õhutemperatuuriks 27 kraadi,» ütles uneuurija, Helsingi Ülikooli professor Markku Partinen. «Sellest kõrgem õhutemperatuur tähendab pidevat higistamist ja erksa unega inimestele magamata öid.»

Ka Partise juhitavasse unekliinikusse on kuumade ilmadega lisandunud uusi patsiente, kirjutas Iltalehti.

«Just viibis meil nädal aega uuringutel patsient, kes uskus end magavat öösiti vähemalt seitse tundi. Tegelikult sai ta öösiti magada vaid kolm-neli tundi ja uinuda ei suutnud ta peamiselt palavuse tõttu.»

Maailmas on Partise sõnul palju uuritud, missugune temperatuur on  uinumiseks kõige soodsam. «See on küll võrdlemisi individuaalne, kuid üldiselt peetakse kõige sobivamaks 18-23-kraadist magamistoa temperatuuri,» lisas ta. Hollandlaste, brittide ja sakslaste tehtud uuringud on aga tema sõnul näidanud,  et kõige paremini magab inimene sellest veelgi madalamal temperatuuril, varustatud sooja teki, mütsi ja kinnastega. Oluline on meeles pidada, et uinumiseks ongi vaja veidi jahedamat temperatuuri, ütles Partinen.

Kriitilised 27 kraadi

Kriitiline piir on Partise sõnul 27 kraadi. Just seliste plusskraadide juures on õhutemperatuur inimese suhtes neutraalne. Sellest veelgi kuumem ilm aga tähendab põhjamaalastele pidevat higistamist ja erksa unega inimestele magamata öid.

Troopiliste riikides reisinud inimesed teavad, et põhjamaalane harjub kuumusega kolme nädala jooksul. Selle ajavahemiku möödumisel ei pane iga liigutus enam nii kergesti higistama. «Inimese sisemise termostaadi» vahetumise kohta pole Partise sõnul küll mingeid teaduslikke uuringuid tehtud, kuid rännumeeste kogemused kinnitavad seda väidet.

«Inimese organism harjub kuumusega mõne nädala jooksul, kuid vaevalt Soomes kuumalaine nii kaua kestab. Palju parem on suhtuda kuumalainesse positiivselt ja nautida kuumi suvepäevi,» soovitas Partinen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles