Miks magusad mullijoogid tervisele nii halvad on?

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullijookidest tuleks end võõrutada, soovitab ekspert.
Mullijookidest tuleks end võõrutada, soovitab ekspert. Foto: SCANPIX

Paljud ei suuda magusat karastusjooki rüüpamata päevagi veeta ning viimasel ajal räägitakse üha enam, kui kahjulik see harjumus on. Kuidas limonaadid siis tervisele nii halvad on?

Daily Mail toob välja rea põhjuseid:

Sõltuvus – paljudes magusates mullijookides leidub seda teelusikate kaupa. Jookides sisalduv suhkur tõstab päevast kaloritarbimist ja soodustab sõltuvuse teket.

«Magustatud jooki tarbides saab keha otsekohe annuse suhkrut, mida tajutakse energiasüstina,» rääkis Sian Porter Briti Diabeediliidust. Porter selgitas, et keha kasutab mullijoogist saadavad suhkrud kähku ära ja sellele järgneb energiataseme langus, mis paneb inimesi kätt järgmise karastusjoogipudeli järele sirutama.

Limonaadide suur suhkrusisaldus on halb ka seetõttu, et suhkur tekitab sõltuvust. USAs asuva Princetoni ülikooli uurijad leidsid, et ohtralt suhkrut tarbinud rottide ajus tekkisid kokaiini,nikotiini ja morfiini tarvitamisele omased muutused. Lisaks sisaldavad paljud karastusjoogid kohviga võrreldavas koguses kofeiini. Kofeiinisõltuvusega võitlejat hakkavad kimbutama peavalud, unetus ja väsimus.

Kahjulik fosforhape – just see koostisosa muudab mullijoogid kihisevaks ja lisab neile meeldivat maitset. Suurtes kogustes hakkabs ee aga nahka ja lihaseid kahjustama ning võib pikemaajalisel tarbimisel ka südamele ja neerudele halvasti mõjuda, näitasid Harvardi ülikoolis tehtud loomkatsed.

«Keha fosforitasakaal mõjutab vananemisprotsessi, seega ärge seda fosfori liigse tarvitamisega paigast lööge,» soovitas uuringut juhtinud Shawkat Razzaque. Ta lisas, et piisab juba kahest fosforhapet sisaldavast joogist nädalas, et luustikus kaltsiumi hulka vähendada. Eriti kahjulikud on selles osas koolajoogid.

USAs asuva Tuftsi ülikooli uurijate töö on näidanud, et naistel, kes joovad iga päev vähemalt kolm purki koolajooke, on puusade piirkonnas luude tihedus neli protsenti väiksem kui neil, kes eelistavad teisi mullijooke.

Rasvumine – on tõendeid, et regulaarselt limonaade joovad inimesed kipuvad tarbima rohkem kaloreid kui vee joojad. «Nende ajud ei suuda vedelikus sisalduvast suhkrust saadud kaloreid ära tunda ja saadavad seega neile signaali, et nad on ikka veel näljased,» selgitas Sian Porter. «Selle tulemusel tarbivad nad rohkem kaloreid, kui vajaksid.» Ilmselt soodustab mullijookide tarbimine just sel põhjusel ka teise tüübi diabeedi teket.

Lagunevad hambad - «Kuigi need tooted maitsevad magusalt, langetab neis sisalduv fosforhape nende PH-taset, muutes need happeliseks,» selgitas Briti toitumisekspert Laura Wyness. «See on hammastele väga halb.» Suurbritannias kogutud andmete põhjal on just mullijoogid saareriigi laste hambaaukude tekkes peasüüdlasteks.

«Võõrutage end sellest. Isegi kui tarbite väga vähe limonaadi, ei tule see teile kohe kindlasti kasuks,» soovitab Sian Porter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles