Nädal enne puhkuse lõppu tuleks napsitamine lõpetada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wismari Haigla.
Wismari Haigla. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

«Kui puhkus on möödunud napsitamise tähe all, tuleks vähemalt üks nädal enne puhkuse lõppemist alkoholi tarvitamine lõpetada», soovitas Wismari Haigla peaarst Valdur Jänes, kes igal aastal ravib puhkuse ajal joomisega liiale läinud napsisõpru.

Keskmisest kuumemad ilmad on tema sõnul kindlasti suurendanud nende inimeste arvu, kes tavaelus küll suudavad oma joomist kontrolli all hoida, kuid kellel puhkus töö ja vaba-aja rutiini nii kõvasti sassi on löönud, et enam joomist lõpetada ei suudeta. «Kuid eks paljud ravivad end kodus. Meie töös see eriti ei kajastu, sest Eestis on napsitamisega liialdanute ravi kallis. Meil on tavaline kuu. Hetkel on meil 16 patsienti, mõned neist «jaanipäeva järelkajadega»- inimesed on joonud nii kaua, et vajavad «tsüklist» välja tulemiseks arstiabi.»

Erinevalt Soomest, kus napsiga liialdanud ja seetõttu haiglaravi vajavate inimeste ravikulud tasub kohalik omavalitsus, kannab Eestis napsisõber oma kulud ise. «Meie haiglas maksab haiglapäev 1000 krooni.Väga raskes seisundis- deliiriumis, psühhoosis inimeste ravi eest tasub küll Haigekassa. Aastas käib Wismari haiglast läbi umbes 2000 patsienti. Eks praegusel majandussurutise ajal jääb nii meil tänavu patsientide arv väiksemaks kui ka Eestis üldse juuakse vähem,» nentis ta.

Wismari haiglas on traditsiooniliselt kahte tüüpi patsiente: üks osa on stabiilsed napsitajad, kes joovad väikeste koguste kaupa ja on suurema osa ajast kerges vines. Teine tüüp patsiente aga on suurtes kogustes viina joojad, kes joovad küll harvemini, kuid nädalaid järjest. Muidugi on olukord hull, sest alkoholiprobleemide käes vaevlevaid inimesi on palju. meie juurde aga jõuavad vaid need, kellel on raha joomiseks ja raviks, ütles Jänes.

Kuidas pohmelusest võimalikult valutult toibuda

-Kõige tähtsam on juua piisavalt vett, eriti praeguste kuumade ilmadega, Ja mitte tavalist kraanivett, vaid mineraalvett. Vahet pole, kas gaasita või gaseeritud, peaasi on taastada alkoholi tarvitamisega kaotatud soolade tasakaal organismis, soovitas Jänes.

-Vähemalt üks nädal enne puhkuse lõppu tuleb napsitamine lõpetada, sest pikast joomatuurist toibumine võtab aega ja selle aja jooksul on töövõime alanenud. Töökohal tähendab see halvemat keskendumisvõimet, mis võib viia vigade ja isegi tööõnnetusteni.

-Esimesel paaril päeval peale alkoholi tarvitamise lõpetamist tuleb arvestada väga halva ensetundega- väsimuse, rusutuse, unetusega.

-Alkoholist loobumine põhjustab tugevat higistamist, kuid ravimeid ja arstiabi läheb vaja juhul, kui uinuda üldse ei suudeta või kui enesetunne muutub äärmiselt halvaks.

-Lisaks ohtrale mineraalvee joomisele tuleks end harjutada tavapäraste toidukordadega ja neist täpselt kinni pidada. Eriti halva ensetunde korral võiks toidulisandiks tarbida magneesiumi ja B-grupi vitamiinide kapsleid.

-Enne magama minekut tuleks teha pikem jalutuskäik. Isegi paari tunni kaupa magamisest on kasu, sest pohmelus tekitab peaaegu igal inimesel unehäireid, uni aga aitab pohmelusest taastuda.

-Raske füüsiliselt intensiivne treening ja kuum saun on vastunäidustatud.

-Kindlasti tuleks pöörduda eriarsti poole, kui omal jõul joomasööstust välja tulla ei suudeta, sest pikaajaline tsükkel võib mõjuda hävitavalt nii tervisele, peresuhetele kui ka tööelule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles