Tallinna keskturult saab kodumaise kurgikilo kuue krooniga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikakilo hind Tallinna Keskturul on juulikuu jooksul keskmiselt kümme krooni kallinenud.
Maasikakilo hind Tallinna Keskturul on juulikuu jooksul keskmiselt kümme krooni kallinenud. Foto: Mati Hiis/Õhtuleht

Kuuma suve tõttu on kodumaiste marjade ja eriti vaarikate hind Tallinna turgudel endiselt kõrge, seevastu hoidistamiseks sobilike lühiviljaliste kurkide kilohind algab kuuest kroonist.

Pikk järjekord seisab Tallinna keskturul reede lõuna paiku müügileti taga, kus pakutakse veidi loppis Hispaania tomateid hinnaga 10 krooni kilo ja täiesti ilusaid Poola kobartomateid 11 krooniga kilo eest. Belgia päritolu maasikas maksab 30-32 krooni kilo, eestimaine maasikas 32-38 krooni kilo. Müüjatar valvab valmis pakendatud maasikakarpe kullipilgul.

«Teate, keidub selliseid ausaid inimesi, kes maasikakarbi lihtsalt kaenlasse võtavad ja minema jalutavad. Aeg on selline,» ohkab ta. Õnneks on eestimaistel soodsa hinnaga maasikatel kõvasti minekut ja tema leti taga pidev saba.

Turu kõige soodsama hinnaga eestimaiseid tomateid- kümme krooni kilo- pakub Põlvamaa Joosepi talu noorperenaine. «Sort on «Malle», väga hea maitsega, neil lihtsalt pole kaubanduslikku välimust,» kahetseb ta. «Tomatid ei ole vanaks läinud, neid lihtsalt ei saagi korjata enne, kui täisküpsetena,» põhjendab ta tomatite pehmevõitu välimust. Lisaks tomatitele saab osta ka värskeid talus kasvatatud kurke - 12 krooni kilo.

Keskmiselt maksis keskturul eestimaise tomati kilo 25-30 krooni sõltuvalt müüjast, tomatisordist ja suurusest.

Kõrval pakub suhkruherneid Laiakase talu: kilo hind on 50 krooni. Värske kartuli kilo maksab 3-5 krooni sõltuvalt mugulate suurusest. Keskmiselt maksab värske kartuli kilo keskturul 6-8 krooni.

Häid ja odavaid kurke tuleb hoolega otsida

Kurgikilo hind on turul vägagi varieeruv. Turu ühes otsas maksab värske Mustvee kurk kuni 15 krooni kilo, värske Pärnumaa porgand 30 krooni ja suhkruhernes ning Peipsi põlduba 80 krooni kilo. Säästlikumad ostjad aga otsivad hapendamiseks-marineerimiseks sobilikke kurke hoopis turu tagaotsast, kus eestimaise kurgi kilo maksab kuus kuni kümme krooni. Ebastandartsete kõverate kurkide kilo aga maksab kõigest neli krooni.

«Hoidistamiseks tuleb kurke väga hoolikalt valida,» seletab lahke parajasti seitsmekrooniseid kurke sorteeriv vanaproua. «Need ei tohi olla pehmed ega kollased. Kollased on kaua seisnud, ülevalminud ja muutuvad kuumutades-soolates pehmeks ja neil pole mingit maitset.»

Sajagrammine kurkide hoidistamiseks vajalik tilliportsjon maksab kolmest poolest viie kroonini. Isegi marineerimiseks vajalikud mustsõrtralehed ja mädarõika juure saab turult 5-10 krooniga kätte.

Eestimaise  maasika kilo  55-75 krooni

Põlvamaa Kasepuu talu müügileti taga püsib pidevalt pea kümnest inimesest järjekord, hoolimata sellest, et kodumaiste marjade hind tänavu vägagi kopsakas on: maasikakilo sõltuvalt marjade suurusest 70-75 kilo, kultuurmustikas 65-85 krooni kilo. Kohapeal saab mekkida ka värsket soola- või hapukurki: 35 krooni. «Kõige paremini ostetaksegi meil sorti Kent, sel sordil on hea tugev järelmaitse,» seletab müüja.

Kukeseeni - kõige odavam hind 85 krooni, kõige kallim hind 100 krooni - seevastu põlgab enamik ostjaid liiga kalliks. Nagu ka tänavusi vaarikaid - müüjaid on vähe ja kilo hind 75 krooni! Seda on rohkem kui Lõuna-Eesti metsadest korjatud mustikatel, mille kilo hind on 55-65 krooni sõltuvalt müüjast. Musta sõstra kilo maksab 35-40 krooni, punasel sõstral 18 krooni, kultuurmustikal 75 krooni kilo.

Soodsa hinnaga saab praegu turult soetada ka muud kodumaist aedvilja. Eestimaine kabatšokk näiteks maksab vaid 6 krooni, naeris 12 krooni, lillkapsas 5 krooni kilo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles