Seksilusti parandavad Satibo kapslid tekitavad tõsiseid tervisehäireid

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seksuaalset võimekust tõstvad looduslikud Satibo toidulisandid sisaldavad ohtlikku keemilist ühendit.
Seksuaalset võimekust tõstvad looduslikud Satibo toidulisandid sisaldavad ohtlikku keemilist ühendit. Foto: Internet

Loodusliku seksuaalse võimekuse tõstjana reklaamitavad Satibo kapslid sisaldavad Euroopa Liidu riiklike laborite ja ka Eesti Ravimiameti andmetel toimeainet, mida tohib kasutada vaid arsti ettekirjutusel.

Satibo kapslid on valmistatud Hiinas ja tootja väitel sisaldavad need «traditsioonilisi looduslikke» koostisaineid ning kõrvaltoimed puuduvad. Laborid tuvastasid aga, et kapslitesse on ebaseaduslikult lisatud keemilist ühendit nimega sildenafiil või selle analoogi.

Antud aine võib tekitada tõsiseid kõrvaltoimeid nagu järsk vererõhu langus, nägemishäired, südameatakk ja äkksurm. Inimestele, kellel on hiljuti esinenud südamelihase- või ajuinfarkti on aine lausa vastunäidustatud.

Samuti on ohtlikud sldenafiili analoogid. Neid pole põhjalikult uuritud ja seetõttu ei ole täpselt teada nende toime ega ohutus. Senised uuringud näitavad, et erinevatel analoogidel võib olla sildenafiiliga sarnane toime ja mõnel isegi tugevam, mis tähendab, et ka kõrvaltoimete oht on suurem.

Siinse ravimiameti kinnitusel on Satibo kapslite turustamine Eestis keelatud. Muud sildenafiili sisaldavad preparaadid on Eestis kõik retseptiravimid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles