Digiboksid on piksemagnetid?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Digiboksid.
Digiboksid. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Teated äikese tõttu häiritud telepildist ja rikutud digiboksidest sunnib küsima, kas digiboksid on pikse suhtes muust koduelektroonikast tundlikumad või lausa tõmbavad äikest ligi.

Postimees.ee lugejad on digiboksi nimetanud «tooreks tooteks», millelt võib töökindlust oodata alles paari aasta pärast. Elion, kelle digiboksid on saanud kommenteerijate kõige suurema pahameele osaliseks, sellega nõus polnud.

Firma selgituse järgi on nende digiboks Amino AmiNET 110 Eesti turul olnud juba neli aastat, uusimat HD-toega Motorola digiboksi on aga rootslased viis aastat kasutanud.

«Kõik Elioni teenustega kasutatavad digiboksid on enne turule toomist põhjalikult nii laboris kui ka klientide endi poolt testitud. Samuti kasutavad samasid seadmeid teised teenusepakkujad üle kogu maailma,» märkis ettevõtte avalike suhete juht Lilian Viirma.

Ta lisas veel, et nende digiboksid pole äikese suhtes teistega võrreldes miskit moodi tundlikumad ja kui pikne lööb, võib see kahjustada ka muud kodus leiduvat elektroonikat – telerit, külmkappi, pesumasinat.

«Soojade ilmadega kaasneb tihti äike ning sagenevad äikese poolt kahjustatud koduelektroonika juhtumid. Tegelikult ei ole küsimus ainult digiboksides ja interneti ruuterites, vaid puudutab kõiki koduelektroonika juhtumeid ühtviisi,» sõnas Viirmaa.

Eesti Energia veebilehel avaldatud dokumentides leidub punkt, mille järgi taluvad enamlevinud kodumasinad nagu elektripliidid, pesumasinad ja külmkapid liigpingeid kuni 2,5 kilovolti.

Olmeelektroonika, mille sekka kuuluvad koos telerite, muusikakeskuste ja DVD-mängijatega ilmselt ka digiboksid, taluvad samas aga vaid kuni 1,5-kilovoldist liigpinget. See tähendab, et digiboks vajab äikese korral täiendavat kaitset või tuleb see siis äikese lähenedes vooluvõrgust eemaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles