Psühholoog: 15 protsenti puhkuselt tulijaist kogeb tagasi tööl olles stressi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kerget väsimust tunnevad pea kõik puhkuselt tagasi tööle tulijad, 15 protsenti aga kogeb tõelist stressi.
Kerget väsimust tunnevad pea kõik puhkuselt tagasi tööle tulijad, 15 protsenti aga kogeb tõelist stressi. Foto: SCANPIX

Ühe Rootsis tehtud uuringu kohaselt tunneb 15 protsenti suvepuhkuselt tulevatest palgatöölistest  tagasi tööl olles suuremat või väiksemat stressi, tööeluga harjumine võtab puhkuselt tulles aga pea kõikidel vähemalt kaks nädalat aega.

«Siiski on vaid väike osa töötajatest puhkusejärgse tööstressi tõttu olnud sunnitud pöörduma arsti poole,» ütles ajalehele Uusi Suomi töötervishoiu ameti osakonnajuhataja Marianna Virtanen.

«Ohu märkideks on pidev stress ja pikka aega kestnud unetus,» hoiatas ta. Sageli põhjustab unetust ja stressi krooniline väsimus ning rahulolematus oma töökohaga. Töötervishoiuameti hinnangul võtab puhkuselt tulijail tavapärase töörutiiniga harjumine kaks nädalat aega.

Et tööellu sisseelamine kulgeks võimalikult valutult, soovitab Virtanen puhkuse viimased päevad sisustada rahulike toimingutega. Äratuskella võiks helisema panna juba viimase puhkusepäeva hommikuks.

«Inimesed ei peaks oma puhkuse lõppemist võtma kui kogu suve lõppemist,» nentis ta. «Kui inimene on kaheksa tundi päevas tööl, jääb tal siiski piisavalt vaba aega, nautimaks suviseid õhtuid ja nädalalõppe. Ka suvistel nädalalõppudel võib end korralikult välja puhata,» nentis ta.

Et esimese tööpäeva tekitatav stress poleks väga tugev, võiks tema sõnul tööasjadele mõtlema hakata juba puhkuse viimasel päeval.  Kasuks võiks tulla ka korraks töökohalt läbi minemine.

Stressi võivad leevendada ka uute tööl käimiseks sobilike rõivaste ostmine, samuti juuksuriskäik. «Paljusid inimesi aitab tööstressi leevendamiseks ka asjaolu, kui nad kogu puhkust korraga välja ei võta, vaid näiteks nädala hilissügiseks jätavad,» soovitas ta.

Ehkki puhkuselt tagasi tööle tulemine mõjub enamikule inimestele stressi tekitavalt, võib see Virtase sõnul ka n-ö silmad avada.

«Inimesed, kes on olnud oma ametikohalt mitu nädalat eemal, oskavad oma tööd nüüd värske ja puhanud peaga hinnata, kas töö on nende ametikohal ikka kõige paremini organiseeritud,» küsis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles