Kodused elektriahjud saavad energiamärgise

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriahju energiamärgis
Elektriahju energiamärgis Foto: Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium

Majandusministeeriumis valminud määruse järgi peavad oktoobrist saama energiamärgise kodumajapidamises kasutatavad elektriahjud.


Määrus kehtestab nõuded kodumajapidamises kasutamiseks mõeldud elektrivõrgust toidetavate elektriahjude energiamärgistusele, tootekirjeldusele ja tehnilisele dokumentatsioonile.

Energiamärgis peab eelnõu kohaselt olema selgelt nähtavalt ahju uksel. Mitme küpsetuskambriga ahju igale küpsetuskambrile paigaldatakse eraldi energiamärgistus. Samuti peab ahjuga kaasas olema tootekirjeldus. Tootekirjelduses esitatakse energiamärgistuses toodud andmed koos nende andmete määramise põhimõtetega. Ahju varustamine energiamärgistusega ja tootekirjeldusega on tarnija kohustus.

«Kui ahju  pakutakse müügiks või kasutamiseks sidevahendi abil nii, et potentsiaalsel ostjal ei ole eeldatavasti võimalik pakutavat ahju näha, nagu näiteks kirjaliku pakkumise, postimüügikataloogi, internetis või elektroonilistel andmekandjatel olevate kuulutuste puhul, peab pakkumise teatis sisaldama  määruses toodud teavet kindlaksmääratud järjekorras,» ütleb eelnõu seletuskiri.

Eelnõu autorid leiavad, et teave toodete energiatarbimise kohta peaks mõjutama lõpptarbijat valima tooteid, mis kasutamisel tarbivad vähem energiat ja muid olulisi ressursse, ajendades sellega tootjaid kasutama võtma meetmeid nende toodete energia- ja muude oluliste ressursside tarbimise vähendamiseks.

Määrust ei kohaldata ahjudele, mis võivad lisaks elektrile kasutada ka muid energiaallikaid ning kasutatud ahjudele ja enne 2003.aasta 30. juunit turule lastud ahjudele.

Määrus «Nõuded kodumajapidamises kasutamiseks mõeldud elektriahjude energiamärgistusele, tootekirjeldusele ja tehnilisele dokumentatsioonile» peaks jõustuma oktoobrist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles