Esmaspäeval koostati ja väljastati rekordarv digiretsepte

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Digiretsept.
Digiretsept. Foto: Liis Treimann

Suvel uuendus- ja paranduskuuri läbi teinud digiretseptisüsteem töötab ametnike ja apteekrite kinnitusel praegu hästi ja tegi nädala alguses ka omamoodi rekordi.

Sotsiaalministeeriumi e-tervise osakonna juht Pille Kink rääkis Vikerraadio saates «Huvitaja», et esmaspäeval koostasid Eesti arstid 32 000 digiretsepti ja ravimeid müüdi digiretseptide alusel 19 000. «Nii suurte numbritega päeva siiani ei ole tegelikult sellel aastal olnud,» märkis Kink ja lisas, et uuendatud süsteem pidas sellele koormusele kenasti vastu ja toimib edasi.

Milliseid töid suve jooksul digiretseptisüsteemi juures tehti, Kink detailselt ei selgitanud. «Suve jooksul on teostatud mitmeid optimeerimistöid ja muu hulgas on garantii korras süsteemi ka parandatud,» ütles ta.

Et uuenduskuurist on abi olnud, tõestab seegi, et päringute tegemine retseptisüsteemis on läinud kiiremaks. «Täna on päringute aeg keskeltläbi kaks sekundit, varem oli kuus kuni kaheksa,» tõi Kink näite.

Sama kinnitas ka apteekrite liidu ja Pelgulinna apteegi juhataja Tiina Järve. «Oleks hea, kui ta niimoodi ka jääks. Augustis vist oli üks väike tõrge, kuid suvel üldiselt pole olnud. Aga no suvel on koormus ka oluliselt väiksem.»

Kink lisas, et sügisel hakkavad arstid ilmselt rohkem digiretsepte kirjutama, praegu on digi- ja paberist retseptide osakaal peaaegu võrdne: 50 ja 50 protsenti. Kui koormus suureneb, saab paremini hinnata ka uuenduste tulemuslikkust.

Suuremad probleemid ilmnesid digiretseptisüsteemis kevadel. Tõrkeid ilmes sageli ja suuremad neist kestsid isegi 1,5 kuni 2 tundi. Kink ütles, et tõrgete põhjuseid oli väga erinevaid – oli süsteemi enda vigu ja ka inimlikke eksimusi, näiteks öösel tehtud uuendustööd, mille järel teatud funktsioonid enam hommikul ei töötanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles