Pevkur: arstide avaldus polnud kuigi eetiline

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Pevkur: raha ei ole.
Hanno Pevkur: raha ei ole. Foto: Toomas Huik

Tänasel arstide liidu ja Tartu Ülikooli arstiteadukonna korraldatud konverentsil «Eetilised valikud arstiabi korraldamisel» ütles sotsiaalminister Hanno Pevkur, et arstide avaldus tervishoiu rahastamise kohta enne haigekassa eelarve kinnitamist polnud kuigi eetiline.


Pevkuri hinnangul oli kõnealune arstide avaldus halvasti ajastatud, liialt emotsionaalne ja kohati ka deklaratiivne.

«Meid on süüdistatud, et tervishoiu korraldus on liiga rahakeskne, aga ilma raha lugemata ei saa me kindlustada arstiabi ka järgnevatele põlvedele ja pensioni maksmist tänastele töötegijatele,» selgitas ta.

Minister kritiseeris ka kirstu ja vere tänavatele toomist meedikute poolt piketi ajal, küsides, kas see oli eetiline.

«Me ei suuda kunagi tervishoidu nii korraldada, et kõik oleks õnnelikud, sest tänases majandusolukorras jookseb nõudlus tervishoiuteenuste järele rahastamisvõimalusel eest ära,» ütles Pevkur. Ta lisas, et raha oleks tervishoidu vaja kaks korda rohkem, kui seda praegu on.

Tema sõnul tuleb pahatihti ühe või teise ravi rahastamisel langetada väga raskeid otsuseid ja valikuid. «Kas on õige sünnitada Raplas või võib selleks Tallinna sõita?» esitas ta küsimuse. «Või kas on eetiline võta mitu miljonit paljudelt, et rahastada mõnd üksikut?»

Ministri sõnul võiksid tohtrid oma otsuseid patsiendile rohkem põhjendada. Igal juhul peavad need tema sõnul olema õiglased.

Konkreetse soovitusena tohtritele, mis aitaks kõvasti haigekassa raha kokku hoida, ütles Pevkur, et nad võiks retsepte rohkem toimeainepõhistena välja kirjutada. Praegu on umbes pooltel juhtudel retseptidel ikka veel konkreetne ravim kirjas, lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles