Indrek Oro: arst peab alati tegutsema patsiendi huvides

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Oro.
Indrek Oro. Foto: Toomas Huik

Arstide liidu eestseisuse ja eetikakomitee liige Indrek Oro ütles arstide eetikakonverentsil kõneldes, et arst peab alati tegutsema patsiendi parimates huvides.


Oro tõdes, et arst peab tegema iga päev valikuid patsiendi vajaduste ja haigekassa pakutavate võimaluste vahel, kuid ta peab seejuures siiski lähtuma patsiendi parimatest huvidest ega tohi teda mingil moel kahjustada. Seejuures ei tohi ravida üht patsienti teiste arvelt.

Arstiabis kehtib Oro sõnul ka autonoomia nõue, mis tähendab, et patsiendil on õigus valida ravi või sellest keelduda.

Oluliseks mõisteks arstieetikas on ka väärikus – patsienti tuleb alati kohelda väärikalt ja see nõue kehtib isegi pärast tema surma.

Arsti-patsiendi suhetes on oluline ausus, mis tähendab muu hulgas patsiendi teadvat nõusolekut raviviiside ja –võimaluste suhtes. Samas on ravitaval õigus ennast puudutavate delikaatsete andmete salajas hoidmisele. Need nõuded on sees ka maailma arstide liidu patsiendi õiguste deklaratsioonis.

«Patsiendil on moraalne õigus loota, et arst pakub talle parimat võimalikku abi ja et seda teeb sõltumatu arst,» tõi Oro välja veel ühe olulise momendi. Ta lisas, et arsti täielik lojaalsus peab kuuluma patsiendile.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles