Tasuta koolitused laste diabeedist jätsid pealinna õpetajad külmaks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Laste ja noorte diabeedi ühing (ELDÜ) on võtnud südameasjaks harida Eesti õpetajaid suhkruhaigusega seotud teemadel, sest siinsetes koolides-lasteaedades käib juba sadu diabeedihaigeid lapsi. Esimesed koolitused näitavad aga, et pedagoogide huvi teema vastu pole kuigi suur.

Esimeseks koolituspiirkonnaks valis ELDÜ Tallinna ja Harjumaa. Kuna selles piirkonnas on palju koole ning ka kõige rohkem diabeediga lasteaia- ja koolilapsi, oli ühing eelmisel reedel valmis tarkusi jagama 140-le õpetajale. Renditi 70-kohaline saal, kus pidi toimuma kaks 2,5-tunnist koolitust.

Huvilisi oli aga oodatust oluliselt vähem - ühele koolitusele registreeris kuus ja teisele kümme õpetajat. ELDÜ juhataja Kristi Peegel nimetas sellist olukorda nukraks. «Pedagoogid peaksid aru saama, et see ei lähe neist mööda ja diabeediga lastel on vaja nende tuge,» märkis ta.

Kokku on koolitusi tänaseks toimunud kolm ja neis osalenud 50 õpetajat. Septembri lõpus, oktoobris ja novembris peaks koolitusi tulema veel. Peegli sõnul on ühingul eesmärk teha vähemalt 14 loengut ja käia läbi kõik Eesti maakonnad.

Põhjus, miks ELDÜ õpetajate harimise oma südameasjaks on võtnud, on selge – Eestis põeb suhkruhaigust rohkem kui 500 kuni 15-aastast last ja aastas lisandub diabeediga lapsi ligikaudu 70. Need lapsed jõuavad lasteaedadesse ja koolidesse ning kui õpetajad suhkruhaigusest piisavalt ei tea, mõjutab see lapse hakkamasaamist.

«Näiteks kui diabeediga lapsel on raske või paha, siis selle taga võivad olla veresuhkru väärtused, mis ei ole hetkel normi piires. Või kui laps ei soorita hästi kontrolltööd, võib põhjuseks olla see, et tal ütles närv üles ja seetõttu läks veresuhkur madalaks,» tõi Peegel näiteid.

Taolistes olukordades tuleb õpetajal rangetest käitumisreeglitest mööda vaadata – on üsna levinud, et tunni ajal ei ole söömine lubatud ja et klassis peab valitsema vaikus, kuid diabeediga lapsel on aeg-ajalt tarvis mõni pala suhu pista ning piiksuva aparaadiga veresuhkrut mõõta.

Õpetajate teadlikkuse tõstmisega loodab ühing muuta ka olukorda, kus laps on sunnitud ennast süstima kooli tualettruumis, sest medõe kabinetti teda ei lasta ja spetsiaalset ruumi selleks koolis pole.

«Need on sellised probleemid, mida saaks lihtsasti väikeste korraldustega lahendada,» ütles Peegel.

Lisaks aitaks õpetajate suurem teadlikkus ja see, et last julgustatakse oma haigusest rääkima, vältida olukorda, kus haigusest saab tabuteema ja ka täiskasvanueas püütakse oma diagnoosi varjata.

Rohkem infot koolituste kohta saab ELDÜ veebilehelt lastediabeet.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles