Nestor: šokk tabab eurole ülemineku järel palganumbrit nähes

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor
Eiki Nestor Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees Eiki Nestor toonitas, et eurole ülemineku järel ei saa peamiseks probleemiks mitte uued hinnad, vaid tõelise šoki põhjustab inimestele oma palganumbri nägemine eurodes.

«Tegelik šokk saabub eurole üle minnes mitte hindade tõttu, vaid siis, kui saame aru, kui väikesed on meie palgad, kui olematud on meie toetussummad,» hoiatas Nestor Kuku raadio saates «Keskpäevatund».

«Marju Lauristin tõdes juba mitme aasta eest, et kui tõsise löögi saab keskklass, siis läheb olukord väga hulluks,» meenutas saatejuht Priit Hõbemägi.

«Eelmisel talvel siiski pangad tulid vastu, külmutasid, pikendasid laenusid-kohustusi, aga see talv võib muutuda keerukaks sellele osale keskklassist, kes on sunnitud oma suurte laenude tõttu loobuma eluasemest ja muust,» leidis ta.

«Eelmisele talvele läks enamus eestlasi vastu keskmiselt 15 protsenti vähendatud palkadega, sellele talvele minnakse vastu teadmisega, et hinnad tõusevad 15-20 protsenti,» nentis ajakirjanik Ainar Ruussaar.

«Kas saab siis rääkida üldse sellest, et kriis on läbi või lõppemas või, et kriisi raskeim hetk on üle elatud?» küsisid Ruussaar ja Hõbemägi.

Nestor tunnistas, et on selliseid seisukohavõtte kuulnud tõesti riigikogu saalis.

«Ekspordi tõus on muidugi hea, aga eksport pole suurenenud euroliidu riikidesse, vaid muudesse riikidesse. Majanduse tulevik oleks kindlam, kui eksport toimuks turvalistesse klassikalistesse riikidesse,» leidis Nestor.

«Euro tulek annab tarbimisele aasta esimeses pooles suure laksu,» ennustas Ruussaar.

«Rahandusministeeriumi ametnikud ütlevad välja, et ega kindlustunnet, et majanduskriisist väljatulek on selge ja kindel, pole. Kriisist väljumisest rääkida, on ilmselgelt liiga vara,» leidis Nestor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles