Kuidas teha võileivatorti?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leivanädalal võiks teha võileivatorti.
Leivanädalal võiks teha võileivatorti. Foto: SCANPIX

Alanud leivanädalal on võileivatort igati paslik roog. Näpunäiteid, mida ühe hea soolase tordi valmistamisel silmas pidada, annab leivaliit.

• Paari päeva vanusest leivast on lihtsam lõigata viile või suuri kääre kui värskest leivast, seetõttu passiks tordi valmistamiseks just veidi seisnud leib.

• Võileivatordile annab põneva meki maitsestatud leibade kasutamine, lisaks tasub proovida päevalille- või linaseemnetega leibasid.

• Näkileivad, kuivikud ja küpsised torti ei sobi: need muutuvad sitkeks ja pehmeks ning teevad tordi lõikamise keeruliseks.

• Kõige lihtsam on torti teha juba viilutatud leivast-saiast. Kui lõikad ise, siis peaksid viilud olema ligikaudu 2,5 sentimeetri paksused.

• Kasuta tordi kokkupanemiseks niisutatud võipaberiga vooderdatud vormi. Sinna on lihtne vaheldumisi leiba ja täidist panna, samuti on sellega hea torti külma maitsestuma panna. Paber hõlbustab ka tordi tõstmist serveerimisliuale.

• Kõige lihtsamini saad täidised majoneesist, kohupiimast, sulatatud juustust, hapukoorest ning pasteetidest, neid erinevalt maitsestades.

• Kergemaid täidisevariante saad lahjast jogurtist ja lahjast hapukoorest, mida peaks enne maitsestamist läbi kohvifiltri nõrutama.

• Maitsestamiseks ja värvi andmiseks sobivad täidistele hakitud petersell, till, sidrunmeliss, rosmariin jms. Samuti küüslauk, paprika, karri, sinep, kapparid ja kalamarjapastad.

• Suitsutatud kala ja liha annavad täidisele eriliselt hea maitse. Riivitud ja murendatud juustul on samuti tugev maitse ja ühele tordile piisab juba mõnest lusikatäiest.

• Võileivatordi võib teha ka ainult köögiviljatäidisega. Näiteks võib kihtide vahele panna peedisalatit, kodujuustu riivitud porganditega või paprikatükkidega, vürtsikurkidega maitsestatud kurgisalatit ja õhukesi hapukoorega segatud porrulaugurõngaid.

• Tordi pealispinnale pane kõige kaunim, mahlakam ja paksem kiht. Vali selleks kõige värskemad ja kaunimad aedviljad, liha- ja kalalõiked ning määrded. Määri pealmine kiht ja sea kaunistused külmkapis mahlaseks imbunud tordi peale pisut enne laualeandmist.

• Pane tordi pealmisele kihile näidiseks täidiseaineid, mis annavad sööjatele vihje, mida oodata.

• Kui võileivatorti jääb järele, võid seda ka sügavkülmikusse panna. Ära ainult ära unusta, et kaunistused ei kannata külmutamist ja need tuleb hiljem uuesti teha.

Võileivatort mereandide ja toorjuustuga

200 g klassikalist või täisteraröstsaia
200 g toorjuustu
20 g vahukoort
50 g krevette
50 g kuumsuitsulõhet
40 g sinimerekarpe
sidrunit, kalamarja, tilli

Purusta köögikombainis eraldi kuumsuitsulõhe ja kooritud krevetid. Lisa mõlemale toorjuustu, vahukoort ja mikserda ühtlaseks massiks. Röstsaiaviilud ja täidised lao kihiti alusele (mõlemat kolm kihti). Võileivatort peaks seisma külmkapis kaks-kolm tundi. Kaunistamiseks kasuta maitse järgi mereande, sidrunit ja tilli.

Allikas: Leibur

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles