Arste kutsutakse Lätist lahkuma

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaatamata väiksele rahvaarvule oleme Soomes välisarstide edetabelis tõusnud kolmandale kohale.
Vaatamata väiksele rahvaarvule oleme Soomes välisarstide edetabelis tõusnud kolmandale kohale. Foto: Caro / Scanpix

Läti haiglates liikuvad jutud järjekordsest tervishoiu rahastamise vähendamise plaanist, mis tähendaks palgakärpeid, koondamisi ja plaanilise arstiabi vähendamist, paneb meedikuid lahkumisele mõtlema.


Kui meediku elukutset ei hinnata, miks siis üldse seda tööd teha? Sellised meeleolud valitsesid eelmisel pühapäeval meedikute kontaktbörsil MedPharm Careers 2010, vahendas db.lv ajalehte Telegraaf.

Nii noored ja perspektiivikad kui aastates ja kogenud arstid ja medõed kuulasid tähelepanelikult värbamisagentuuride ettepanekuid. Illusioone, et välismaal neid taevamanna ootab, pole tegelikult kellelgi, kuid ka soov kodumaale jääda kahaneb.

Üks börsi korraldajaid, Poola arst Dšegoš Tšodkovski rääkis: «Teie valitsus pole meedikutest huvitatud. Sellised ettevõtmised aitavad doktoritel leida võimalusi elamiseks inimlikes tingimustes. Kuna neid siin ei hinnata, on nad valiku ees.»

Ta eitas, et kvalifitseeritud Läti arstid piiri taga tööle asudes vähem palka saavad ja peavad töötama kolleegidest kehvemates tingimustes. Kogu maailmas on tema sõnul puudu 4 miljonit tervishoiuspetsialisti ja ka lätlased on oodatud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles