Sigarettide hinnatõus peaks vähendama suitsetamist

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigaretid.
Sigaretid. Foto: Mati Hiis / SL Õhtuleht.

Riigikogu rahanduskomisjon arutab homme aktsiisiseaduse eelnõu, mille eesmärgiks on tõsta sigaretiaktsiisi 2011. ja 2012. aastal kokku viiendiku võrra ja mis peaks viima üldisele suitsetamise vähenemisele.


Euroopa Liidu vastava direktiivi eesmärgiks on tagada laiahaardeline rahvatervise kaitse, tõstes tubakatoodetele rakendatavaid miinimummäärasid. Muu hulgas on kavas lähendada sigarettide ja suitsetamistubaka maksumäärasid.

Uue direktiiviga muudetakse maksustamisreeglid nüüdisaegsemaks, lihtsamaks ning läbipaistvamaks. Samal ajal tagatakse liikmesriikide eelarveliste eesmärkide saavutamine ja stabiilsus ning antakse neile rohkem paindlikkust kehtestada tubakatoodetelt makstavad miinimummäärad.

Direktiivi järgi tõstetakse märkimisväärselt sigarettide pealt makstavat aktsiisi, mille kaudu tahetakse vähendada tarbimist. Euroopa Liit soovib sigarettide tarbimist vähendada viie aasta jooksul 10 protsenti.

Samuti annab direktiiv liikmesriikidele võimaluse luua maksupõrandaid ning seeläbi maksustada väga odava hinnaga sigarette. Teiste tubakatoodete, näiteks suitsetamistubaka maksumäärasid tõstetakse samuti eesmärgiga vältida sigarettide asendamist toodetega, mis on sarnaselt sigarettidega tervisele kahjulikud.

Eestis tõuseb sigaretipaki hind uue direktiivi järgi 30 protsenti, mis peaks Euroopa Komisjoni arvutuste järgi tooma kaasa 12 protsendi suuruse tarbimise vähenemise.

Euroopa Liit on otsustanud tõsta sigarettidelt makstavat aktsiisimäära kehtivalt 64 eurolt tuhande sigareti kohta 90 euroni tuhande sigareti kohta. Eestile on uute miinimummääradega harmoniseerimiseks antud aega 2018. aastani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles