Soomlased Eestist enam riideid ei osta

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sirje Niitra

Põgusal soomlaste küsitlemisel Tallinki laeval Superstar selgus, et meie põhjanaabrid siit enam rõivaid kaasa ei vii, sest neid saab kodust odavamalt osta.


Helka Härme oli Tallinna reisil seekord koos oma naabrinnaga. Naisel on Raplas ristitütar, kellel tihti külas käib. Kümme aastat pidas ta ka Raplas üürikorterit, kus veetis pea kõik suved.

Härme käib Eestis kord kahe kuu tagant. «Käime siin söömas, eriti meeldib Tallinnas restoran Oliver, kus on väga head söögid ja üldse mitte kallid,» rääkis ta. «Olen käinud ka Pärnus ja Tartus. Saaremaale, kus paljud soomlased käia armastavad, mina veel oma jalga tõstnud ei ole ja eriti ei kipu ka, küll olen olnud Vormsi saarel.»

Soomlanna sõnab, et ostis varem Eestist kõik oma riided, kuid nüüd pole enam ostnud. «Soomest saab juba odavamalt,» tõi ta põhjuseks.

Seekord viis Härme oma seljakotis Eestist kaasa vaid ploki suitsu ja kaks pudelit viina.
Lõbus seltskond keskealisi mehi, kes olid Keilas tööreisil tutvumas sealse valgustitehasega, istusid lauas ja jõid kohvi.

Hämeenlinnas asuva kodutehnikat tootva KHTT-Suunittelu tegevjuht Jukka Uotila ütles, et käib Eestis umbes kümme korda aastas. Tema kaaslane Kari Immonen ütles ennast harvem, nii 5-6 korda aastas, Tallinna külastavat.

«Kuna Tallinn on nii lähedal, siis suvel käime naisega siin sageli nädalalõppu veetmas,» lausus Uotila. Sel suvel olid nad mitu päeva Saaremaal. Immonen on käinud lisaks Tallinnale ka Pärnus ja Saaremaal.

Uotila ütles, et naine on siit varem rõivaid ostnud, kuid nüüd kammib rohkem kasutatud kauba poodisid, sest uued riided siin enam nii odavad pole kui varem. «Naistel on ju ikka see ostuhullus sees,» naeris ta.

Seekord viis mees Eestist kaasa vaid koeratoitu. Seltskonda kuuluval kahel ülejäänud mehel, kes ei soovinud ajakirjanikuga vestelda, oli põrandal näha küll ka kotte-kaste õlle ja viinaga.

Uotila sõnul on Eesti hinnad viimasel ajal Soome omadega ühtlustunud ja isegi palgatase enam nii palju ei erine kui aastate eest. Eesti eurole ülemineku kohta ütles ta, et ehkki majandusele on see hea, tõusevad hinnad kindlasti vähemalt kümnendiku võrra ja selleks tuleb valmis olla. «Lõppkokkuvõttes ühtlustuvad hinnad ja ka palgad Eestis Soome omadega varem või hiljem nagunii,» sõnas ta.

Tudengist taksojuht Jonne Karikoski, kes Helsingis eestlasi sõidutas, ütles, et tema käib Tallinnas kaks korda aastas longerot ostmas ja nüüd on plaanis see reis enne jõule ette võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles